L’Assemblea de Vallcarca, després de denunciar l’especulació del sòl i manifestar-se en contra dels enderrocs, està pensant en maneres d’evitar que els veïns hagin de marxar a altres llocs i fer barri entre tots. En aquesta línia estan treballant en la creació de cooperatives d’habitatge.

Per promoure habitatges de propietat col·lectiva i preus assequibles, ha sorgit l’Associació per a la Promoció de l’Habitatge Cooperatiu de Vallcarca. La idea és que sigui una manera de fer front a la situació que viu el barri, ple de solars buits, però la majoria de propietat privada, i a uns preus de lloguer per sobre de la mitjana de la ciutat. Segons expliquen des de la Comissió d’Habitatge de l’Assemblea de Vallcarca, una persona amb un sou mitjà, que està establert en 760 euros al mes, hauria de destinar tots aquests diners a pagar un lloguer del barri, situat en els 740 euros mensuals. A més, expliquen que a la zona hi ha 112 ofertes de pisos turístics segons han pogut comprovar en el web insideairbnb.com. Per oferir uns preus que no estiguin regulats pel mercat i perquè volen que Vallcarca sigui per als veïns i no es converteixi en un barri dormitori i per al turisme, veuen les cooperatives d’habitatges com una bona alternativa.

Tot i que fa poc que s’ha constituït l’associació, ja fa dos anys que el col·lectiu treballa en el tema. De fet, ja tenen un grup de persones interessades a viure de manera col·lectiva, en el moment en què sorgeixi l’oportunitat de crear la cooperativa d’habitatge. També han estat definint quins espais els agradaria que hi hagués, alguns de comunitaris i també de compartits amb el barri, ja que el seu objectiu final és ajudar a fixar els veïns a la zona i fer de Vallcarca un lloc per als veïns. Falta, però, que hi hagi un espai buit que els sigui cedit per l’Ajuntament amb aquesta finalitat. El solar de la Font de la Nina, sota el pont de Vallcarca, és dels pocs espais de titularitat pública que hi ha al barri i que creuen que podria ser l’indicat, sobretot tenint-ne en compte les mides. A l’abril, es resoldrà el concurs d’idees de Vallcarca i esperen que llavors el districte plantegi la sessió d’ús de solars buits per cooperatives d’habitatge. Mentrestant, en espera de poder treballar en un projecte concret, treballen per impulsar aquest model.