La Diagonal té des d’aquest dimarts una obra d’art a l’aire lliure, just al davant del Palau de Pedralbes. És el treball de Lluís Lleó, format per sis monòlits de pedra arenosa tallats com si fossin grans llenços pintats per les dues cares. Aquesta obra, titulada ‘Morphos nest in a cadmium house’, vol ser, segons Lleó, “una reflexió sobre la fragilitat de la bellesa“. Per aconseguir-ho, l’artista ha distribuït els blocs en dos grups de tres per “mantenir la simetria de la façana d’accés als jardins del Palau” de Pedralbes.

Aquesta disposició, sense cap barrera entre l’obra i el ciutadà, obre la porta que, segons Lluís Lleó, “la gent jugui a pilota en aquest espai, o hi faci la migdiada, hi llegeixi i després marxi”. Per l’artista, aquesta “llibertat per escollir què fer davant l’obra” representa “la democràcia de l’art”.

De Manhattan, a Barcelona

Aquesta mateixa obra va ser exposada a Manhattan entre l’abril i l’agost de l’any passat i ara ha tornat a Catalunya per quedar-s’hi una bona temporada. Dels sis blocs de la instal·lació, tres són propietat de l’artista i els altres tres, del Banc Sabadell i tots han estat cedits a l’Ajuntament de Barcelona per quatre anys, prorrogables a quatre anys més. Així doncs la previsió és que estiguin instal·lats a la Diagonal a llarg termini.

Fill, net i besnet de pintors

Lluís Lleó és un artista barceloní que ha begut de la tradició del romànic català de tres generacions de pintors -el seu besavi, el seu avi i el seu pare- que es va combinar amb la modernitat americana després de la seva estada a Nova York ara fa 29 anys. Actualment les seves obres formen part de grans col·leccions d’art d’arreu del món.