Segons la Fundació Vicki Bernadet, un de cada cinc menors pateix algun tipus d’abús sexual abans dels 17 anys. ‘Material sensible’ és una exposició elaborada per víctimes d’abusos durant la infantesa que han decidit fer visible el seu relat. Pilar Polo psicòloga Fundació Vicki Bernadet “Quan tu ets petit i una persona t’imposa una sèrie de coses que tu no entens i que a més a més et fa callar i et fa sentir culpable i et fa sentir vergonya, creus que has perdut el poder. El fet de dir ‘ara tu pots explicar la història com tu vulguis’, el que fa és retornar el poder.” La Marta és una de les protagonistes de ‘Material sensible’ que, gràcies a la fotografia, ha descobert emocions que tenia amagades. Marta Tomeu participant taller “Los abusos se producen en un momento en el que tu no tienes herramientas emocionales para saber lo que esta pasando y de repente, con la cámara, llegas a lugares que tu no sabes, que tú no conoces, pero que están ahí. Entonces te ayuda a dar respuesta y a poner, delante tuyo y de los demás, qué es eso que te esta pasando, qué es eso que has vivido.” Aquesta exposició és fruit d’un taller fotogràfic i terapèutic de cinc mesos de durada. Mireia Plans Photographic Social Vision “El procés ha estat molt lent però ells han estat molt valents i molt sincers, per això hem aconseguit l’objectiu que era explicar sis relats del que ha estat patir un cas d’abús sexual en la infància.” Aquesta exposició, impulsada per la Fundació Vicki Bernadet i Photographic Social Vision, es podrà visitar a la Galeria Projekteria fins al 27 de juliol.

L’exposició “Material sensible” és fruit d’un taller de fotografia participativa. Durant cinc mesos  s’ha combinat l’aprenentatge de qüestions tècniques de fotografia amb aspectes psicològics i emocionals molt delicats. S’ha hagut de tenir en compte que cada persona va viure l’experiència d’una manera diferent i que els sentiments que van tenir en aquell moment, i ara, no són els mateixos per a tots.

Segons la Fundació Vicki Bernadet, un de cada cinc nens i nenes pateix algun tipus d’abús sexual abans dels 17 anys. En la majoria dels casos, entre el 80 i el 85 %, es dona en un context familiar o un entorn de confiança, “el 60 % de les víctimes no rebrà mai ajuda i el 90 % no ho dirà a ningú durant la infància”. Amb aquestes dades, l’Àrea de Comunicació de Photographic Social Vision va decidir impulsar aquest projecte de fotografia participativa.

Les persones que han participat estan en procés terapèutic. La psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet, Pilar Polo, ha explicat que ells han decidit què volien explicar i que, per aquest motiu, el curs tenia cinc mesos de durada, “perquè intentar-ho fer en poc temps era molt difícil”. Polo destaca que “en el moment en què ells han pogut treure’s capes i ser honestos amb la càmera i amb el relat han pogut veure coses que, fins ara, no havien pogut posar en paraules”.

Una de les participants en el taller, la Marta, explica que els abusos es produeixen en un moment en què no es tenen les eines emocionals per saber què està passant i que gràcies a la càmera “arribes a llocs que desconeixes, però que estan allà”. Destaca que el taller l’ha ajudat a posar davant seu, i dels altres, el que li està passant i el que ha viscut.

La Mireia Plans, fotògrafa de Photographic Social Vision, ha comentat que s’ha tractat d’un procés molt lent, ja que calia obrir i tancar històries. Des de la fundació de fotografia han proporcionat càmeres als participants i asseguren que han aconseguit l’objectiu: explicar sis relats del que ha estat patir un cas d’abús sexual en la infància.

El projecte s’emmarca en el programa Art for Change de l’Obra Social la Caixa i es pot visitar fins al 27 de juliol a la galeria Projekteria del Poble-sec.