Sempre s’ha dit que la font del Bacallà tenia poders medicinals. Per demostrar la corrosió de la seva aigua, que li donava aquest do, deien que si posaves un bacallà sota el seu raig, al cap d’una hora no en quedava res més que l’espina. D’aquí ve el nom d’aquesta font, a tocar de la carretera de laArrabassada i la masia de Can Soler, a Sant Genís dels Agudells.

Aquesta història és una de les moltes informacions que els alumnes de 2n d’ESO de l’Escola Gravi han pogut aprendre durant aquest curs. En l’assignatura de valors, van decidir apadrinar la font del Bacallà i per això l’han estat treballant a l’aula. A més de l’origen, també van fer recerca sobre els usos que ha anat tenint i quines actuacions s’hi han fet per poder-la preservar junt amb el seu entorn. Han pogut dur a terme aquest projecte gràcies al programa de participació del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. S’anomena Col·laborem amb el parc i hi poden participar entitats, associacions, centres educatius i esplais. D’aquesta manera es fa xarxa i es connecta la ciutadania amb el Parc de Collserola, un espai que no queda tant lluny de molts d’aquests col·laboradors. És el cas de l’Escola Gravi, ubicada a l’avinguda de Vallcarca, no gaire lluny de la zona.

Ara, els alumnes han passat a treballar la font del Bacallà sobre el terreny, amb diferents tasques de manteniment que els han explicat tècnics del parc. Han estat fent recollida de deixalles, pedres i altres elements que podien entorpir el pas fins a la font. També han arreglat el camí, eliminant-ne les plantes invasores. A més, han reconduït l’aigua del torrent del Bacallà, que a vegades surt del canal.

Segons Xavier Guillaumes, professor de l’Escola Gravi, treballar les assignatures a partir de projectes, com en aquest cas la de valors, sol ser molt gratificant. En aquest cas, per als alumnes i també per al Parc Natural de la Serra de Collersola, tal com explica: “A curt termini l’escola es comprometrà a seguir fent aquestes tasques i òbviament, ja que ho vinculem a l’assignatura de valors, que els nens es conscienciïn de la importància que té la conservació del medi ambient.” De fet, la idea és que cada any els alumnes de 2n d’ESO de l’Escola Gravi continuïn amb aquest apadrinament, que els permet conèixer la font del Bacallà des de tots els àmbits.