La idea va néixer el 2013 amb l’objectiu de crear un catàleg virtual del talent femení del districte, però amb el temps s’ha ampliat i s’hi han anat incorporant activitats i sinergies. L’associació cultural Trama és l’encarregada de coordinar el projecte i ha impulsat aquests itineraris per donar visibilitat a la feina que es fa darrere de les portes dels tallers de Gràcia. Mireia S. Albrich, de Trama, explica que “quan treballes amb creadores és meravellós veure com ho fan, el procés de creació, la cura i l’amor que fiquen en tot allò que creen, donar valor al treball que fan elles i entendre el treball que fan”.

Les rutes duren dues hores. La primera es farà dijous, 19 d’octubre, a les 18 h  i inclou la visita al taller de la mosaïcista Lívia Garreta, les escultores Victòria Ibars i Anna Solà i la pallassa Merche Ochoa. La segona serà el dijous 26 d’octubre i permetrà visitar el taller de la dissenyadora Maria Dolors Just, la creativa tèxtil Mònica Noguero, la ceramista Judith Pellicer i les artistes plàstiques Marisa Ramon i Mar Serra. L’assistència a aquests itineraris és gratuïta, però cal inscripció prèvia al correu electrònic minerva@creadoresdegracia.cat.

Punt de trobada i altaveu

Amb aquestes rutes, el Projecte Minerva continua amb l’objectiu de ser un punt de trobada per a les creadores del districte i un altaveu del talent femení, a més d’impulsar les xarxes que es poden crear entre les artistes. La creadora tèxtil Mònica Noguero explica que “això ens permet d’una banda visibilitzar-nos i, de l’altra, crear les sinergies i activitats conjuntes que ens permeten avançar a totes”.

A Trama creuen que la finalitat del projecte ha de ser el foment de la creació cultural de les dones, des del territori i amb perspectiva de gènere. Afirmen que en l’art professional la dona encara és en un segon pla, per exemple exposades en museus, dramaturgues en teatre… Per això, creuen que cal reivindicar la feina artística i professional que fan.