L’Espronceda, el centre per a l’art i la cultura de Navas, celebra aquest any el dia de Sant Patrici acollint l’exposició “Iomramh”. La mostra inclou una quarantena de pintures i escultures fetes per tres artistes irlandesos. La majoria de les obres s’han elaborat en una de les naus del carrer d’Espronceda, 326, que s’ha convertit des de fa anys en un viver de creadors de diferents disciplines. En una d’aquestes naus té l’estudi Marc Redden, un dels artistes que exposen en la mostra. I és en aquest estudi on Redden, Richard Hearns i Johnny Fitzsimons han elaborat la majoria de les peces que s’inclouen a “Iomramh”. Johnny Fitzsimons hi ha estat treballant com a artista resident durant dos mesos i Richard Hearns hi està treballant actualment com a resident durant dues setmanes.

L’exposició mostra l’ànima d’Irlanda ja que les obres estan inspirades en el mar i alhora recullen alguns dels trets del caràcter irlandès, com són els acudits i el sentit de l’humor. ‘Iomramh’ són uns contes irlandesos antics que expliquen el viatge d’un heroi al més-enllà a través del mar. Tot i que els contes es van escriure en l’era cristiana, conserven elements de la mitologia irlandesa.

Mark Redden va néixer el 1979 a Dublín i viu i treballa a Barcelona. És llicenciat en belles arts, pintura i escultura per l’Institut d’Art i Disseny de Dún Laoghaire (Dublín) i el l’Institut d’Art i Disseny Crawford (Cork). Anys enrere, va treballar com a aprenent d’un constructor de currachs, els barcos tradicionals de fusta de la costa oest d’Irlanda. Va aprendre l’ofici i ara, a més d’artista, és constructor d’aquest tipus d’embarcació. Redden treballa a Barcelona des del 2008 i, des de llavors, té el taller en un estudi del barri de Navas.

Johnny Fitzsimons va néixer el 1980 a Dublín i és llicenciat en arts visuals per l’Institut d’Art, Disseny i Tecnologia de Dún Laoghaire, a Irlanda. Fitzsimons ha treballat extensament en l’esfera creativa participant en la creació de vídeos musicals, murals, produccions teatrals i també com a pintor de quadres i il·lustrador. Actualment, viu a les Canàries.

Richard Hearns va néixer el 1980 a Beirut tot i que va créixer a Dublín. Està graduat en art, artesania i disseny en l’Escola Nacional d’Art i Disseny d’Irlanda i està llicenciat en art digital interdisciplinari per l’Institut d’Art, Disseny i Tecnologia de Dún Laoghaire. Actualment viu al comtat de Clare, a la costa oest d’Irlanda, i les seves col·lecciones d’art s’exposen arreu del món.

Richard Hearns, Johnny Fitzsimons y Mark Redden van compartir una residència el 2006 en un estudi de Roscommon (Irlanda). Durant mesos van treballar de forma conjunta i van establir forts lligams personals i artístics. Des de llavors, han tingut trajectòries professionals diverses i ara es retroben a Barcelona per mostrar de forma conjunta la seva evolució com a artistes.