22 comensals seuen a taula per degustar líquids i productes com ara una alga kombu o una làmina d’obulato. Ho fan amb els ulls tancats, i durant 20 minuts. Entre àpat i àpat, l’artista Vera Livia García Cassinelli fa sonar uns cròtals tibetans, per marcar el temps. És el ritual que es segueix a l’Ágape Insípido, una performance en què els espectadors esdevenen participants d’un àpat experimental.

“Utilitzo productes com l’obulato, una fècula de patata que al Japó s’utilitza per embolicar les pastilles. Té un sabor i una textura subtils. Convida una mica al misteri, perquè sembla que no és gaire comestible. Amb aquest tipus de degustació convido els participants a detenir-se en el sabor, a experimentar amb el gust, a parar-se a pensar què em produeix això que estic degustant. És com un joc. Cadascú estableix la relació que vol amb el que va tastant. És interessant veure les diferents maneres que cadascú té d’apropar-se a allò que desconeix”, explica Vera Livia García. El disseny del tast ha anat a càrrec d’Oriol Castro, cap de cuina d’El Bulli.

L’Ágape Insípido ja es va fer a Buenos Aires, però aquest dijous es farà al Centre Cívic Pere Pruna. És la segona vegada que es fa a un centre cívic de Barcelona. La primera va tenir lloc al Centre Cívic Cotxeres Borrell. “El que pretenc és proposar una reflexió al voltant del concepte d’allò insípid, que és un concepte que a Occident té una connotació negativa, però a Orient no. És una experiència contemplativa.” Una vegada conclòs el temps de degustació, l’artista proposa un temps per a la reflexió personal, en què els participants es mouen per la sala sense cap ordre concret, i finalment un diàleg en què cadascú explica allò que ha experimentat.

Aquesta acció performativa s’inclou dins del cicle Accions d’Art, que el Centre Cívic Pere Pruna ha estat desenvolupant durant any i mig per treballar les performances. Ja han fet 10 activitats, totes gratuïtes. “El que volem és que els visitants no es limitin a veure una exposició, sinó que vinguin a participar en l’art, a fer art. Des que vam encetar el cicle, aquí hem restaurat un plànol antic, hem dibuixat amb el cos i amb els ulls tancats… La gent ve a experimentar”, apunta Inma Casas, directora del Centre Cívic Pere Pruna.