La Llibertat Gracienca és la segona colla de Gràcia que arriba als 100 anys d’història. Els ha costat arribar fins aquí, perquè abans era una tradició que passava de pares a fills i això s’ha anat perdent. La crisi econòmica també va deixar la colla amb pocs socis, ja que Sant Medir és una festa cara. Tot i això, les netes del fundador, amb ganes de mantenir la tradició familiar, han aconseguit engrescar la colla per tirar endavant.

La colla de Sant Medir va néixer fa 100 anys a Can Pagès, al carrer de la Llibertat, impulsada per veïns d’aquest carrer, de Fraternitat i de Progrés. El seu fundador va ser Joan Duaso i els seus descendents han continuat la tradició. Va ser la cinquena colla de romeus i romeves de Sant Medir i, tres anys després, el 1920, van tenir bandera. El nom de Llibertat Gracienca, que va venir donat pel carrer on va ser creada, es va haver de modificar per motius polítics. Durant el franquisme, per exemple, no només va ser castellanitzat sinó que també va perdre la paraula llibertat i va passar a anomenar-se Agrupación Graciense Romeria San Medir.

Des del 1980 tenen el nom original, amb el qual van néixer, però sí que hi ha hagut canvis pel que fa als seus inicis. Ara es troben al bar Can Codina, al Torrent de l’Olla, i el nombre de romeus i romeves ha anat minvant. Han passat moments difícils, actualment són una vintena de socis i compten amb la col·laboració dels Supermercats Sorli Discau. El que sí que han volgut mantenir ha estat la tradició del brec i els cavalls, un fet que encareix la festa en comparació amb els camions, però que haurà perdurat durant 100 anys i els que vinguin.

Ara confien en les noves generacions per la continuïtat de la Llibertat Gracienca, una responsabilitat que recau en el besnet del fundador, Toni Vila Duaso: “Des de petit m’han anat transmetent cada any aquesta tradició i estic molt content de continuar-la.”