L’edifici de metall La Llauna es va construir el 1980 gràcies a la lluita veïnal, perquè l’esplai i l’Associació de Veïns de Vallvidrera tinguessin un lloc de trobada. Va funcionar durant 20 anys i el 2000 es va substituir pel centre cívic actual, que es va construir al mateix lloc. Una exposició recull la història del centre.

Fins a finals de mes els veïns de Vallvidrera podran recordar com era La Llauna a través d’una exposició al Centre Cívic Vallvidrera. Coorganitzada entre els impulsors de l’espai i la revista ‘Vall de Vidre’, recupera la història del local social, que va ser el precedent del centre cívic actual, tal com explica Roser Argemí, impulsora: “Sense aquelles reivindicacions, sense el nostre esforç, ara potser no tindríem aquest equipament municipal”.

A La Llauna es feien des de competicions de ping-pong o de petanca fins a festes populars o concursos de paella. Era un lloc de reunió dels llebrencs: “Va generar tanta energia i tanta felicitat, molta vida social i la cohesió del barri“, explica Argemí. Volen que els veïns de Vallvidrera coneguin aquest fenomen i alhora commemorar l’espai i les persones que el van fer possible.

Espai social pagat pels veïns

Va néixer de la necessitat que l’esplai i l’associació de veïns tinguessin un lloc de trobada. L’Ajuntament va cedir l’espai i va pagar la meitat de la inversió de la seva construcció. L’altra part, la van assumir els veïns i molts d’ells van demanar crèdits per poder pagar-ho. Gràcies a la feina voluntària del veïnat es va convertir en un espai social per a tots els llebrencs. A principis dels anys 90, però, va començar a deteriorar-se i els veïns reclamaven una millora o un canvi. Finalment l’any 2000 es va enderrocar per construir-hi el centre cívic actual.