És el tercer any que el Taller d’Història de Gràcia organitza aquesta Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic al districte, que comença avui amb la projecció ‘100 anys de cinema a la recerca d’un cinema català’.

És la setena edició d’una mostra que s’organitza a diferents llocs del territori català, amb un mateix objectiu: difondre l’etnografia i les produccions audiovisuals que se n’han fet. Així ho explica Josep Maria Contel, del Taller d’Història de Gràcia: “Hi ha molts documentals que es roden de cultura popular. Una de les maneres que es puguin veure és aquesta, per donar a conèixer aquestes produccions i aquestes bambolines del que és la festa de molts llocs.”

“Cançons de pandero”

Per primera vegada es fa a La Violeta de Gràcia. El Taller d’Història de Gràcia ha volgut implicar així una entitat cultural en la mostra i de mica en mica anar més enllà, també amb l’exposició “Cançons de pandero”, del Museu Etnològic, que han programat per acompanyar les sessions. D’aquesta manera, els visitants poden conèixer que hi ha el pandero rodó, que és la clàssica pandereta. I que hi ha el pandero quadrat, que han tocat durant molts anys les dones. I és que a finals del segle XIX i principis del XX les cançons de pandero eren utilitzades per elles per recaptar diners per a les capelles del Roser, per això molts panderos tenien imatges de sants.

Dimarts vinent a les vuit del vespre es podrà veure un documental sobre la cultura de Galícia, que és la cultura convidada d’aquest any. L’última jornada serà el 19 de setembre amb una producció gracienca sobre la revolta de les Quintes.