Foix és imaginació pura, però és contemporani, la seva obra continua vigent“, explica Margarida Trias, directora de la Fundació J. V. Foix. L’entitat, que es dedica a divulgar l’obra del poeta sarrianenc mitjançant l’edició de llibres, organització de recitals de poesia i concerts, ha volgut commemorar els 30 anys de la mort de J. V. Foix  va morir el 29 de gener del 1987- amb dues exposicions a Vil·la Joana.  

No és casual la ubicació de les exposicions. Des de la fundació han escollit Vil·la Joana per l’admiració que Foix sentia des de ben petit pel poeta Jacint Verdaguer, que va morir a aquesta casa el 1902. “Quan va morir Verdaguer, Foix va pujar amb un amic seu, Josep Obiols, a veure i a mirar de lluny. Això ho explica el mateix Foix. El va emocionar moltíssim. Foix també venia sempre a Vallvidrera, caminant. Des de baix a Sarrià pujava aquí”, apunta Trias.

Una de les exposicions es titula “Fem llum al magatzem dels llibres”, en què Quim Domene interpreta 12 poemes del llibre ‘Desa aquests llibres al calaix de baix’ creant 12 escultures llibre. L’altra mostra es troba a la sala de projeccions del museu, on el visitant pot contemplar una sessió de micromapatge. Norbe Fernández i el mateix Quim Domene interpreten l’obra de Foix amb il·lustracions, sons i llums que van descobrint progressivament imatges fascinants que remeten a conceptes, idees i creacions de Foix. Les dues obres es podran veure a Vil·la Joana fins al 5 de març.

A més, el 19 de febrer hi ha programat un concert de piano i soprano en què s’interpretaran les foixianes, sis sonets de Foix, musicats pel compositor Rafael Ferrer. Es comptarà amb la presència de Daniel Blanch, al piano, i Júlia Farrés-Llongueras, soprano. L’actor Lluís Soler llegirà aquests sonets abans d’interpretar-los.

La Fundació J. V. Foix també està publicant setmanalment en el seu web un article dels que es van recollir en el llibre ‘Els lloms transparents’, apareguts entre el 1931 i el 1936 al diari ‘La Publicitat’, del qual Foix era el director literari.