Transgressor, cosmopolita, internacional. Aquests són alguns dels adjectius, que segons en Paco Villar “defineixen com era La Criolla, un establiment que es va instal·lar al carrer del Cid del barri del Raval i que tot i que va estar en funcionament només 11 anys va marcar la vida de la zona.”

L’autor no creu però que aquest establiment fos el responsable del futur i el desenvolupament del barri del Raval i que el periodista Francesc Madrid va batejar com a barri Xino a finals dels anys 20 . “La proximitat amb el port, amb el quarter de les Drassanes, etcètera, va fer que tot i que el barri havia tingut un passat industrial important, aquest passat es reconvertís en una indústria frívola i nocturna.”

Un barri canviant segons les hores del dia

El carrer del Cid, de la mateixa manera que la resta de carrers del Raval, no presentava el mateix aspecte de dia o de nit. Als matins aquest carrer convivia amb un mercant ambulant on, segons cronistes de l’època, es comerciava amb tot. Tampoc no sorprendrà que es comerciava amb objectes i productes però que quan arribava la tarda-nit també existia mercadeig humà, és a dir, prostitució.

Amb aquest context social i també molt influenciada pel moment històric i polític va sorgir La Criolla, un local que va trencar motllos en molts aspectes. Era un establiment on la transversalitat, la modernitat, la llibertat i la permissivitat tenien cabuda.

‘La Criolla’, de Paco Villar, és sens dubte un document interessant per tot els amants tant de la història de Barcelona com de la part més canalla de la ciutat.