Fa més de dos anys que va començar a caminar la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona. Va néixer amb la idea de proporcionar una formació complementària als joves que ja estudiaven música. La JOSB ofereix poder participar en la pràctica orquestral, tocar grans obres de la música clàssica i fer-ho davant del públic. Albert Torrebella té 21 anys i forma part de la secció de violins de la JOSB des que es va fundar. Explica que toca des dels tres anys i ara compagina els estudis amb l’orquestra: “Jo estic estudiant música, acabo aquest any, és una manera de conèixer repertori, que et dirigeixin molt bons directors i també anar-se ficant en el món professional”. El mateix li passa a Cecília Tena, que té 19 anys i toca la flauta, viu a Castelló i ve a Barcelona a participar en els assajos i les actuacions. Diu que formar part de l’orquestra significa formar-se com a músic.

Una de les claus de la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona és que els joves d’entre 16 i 23 anys puguin tocar amb altres músics, instruments i públic. El director, Carlos Checa, explica que “és una franja d’edat en què és molt interessant sentir-se músic, tocar, fer escenari i fer pràctiques orquestrals. Nosaltres fem sis programes simfònics cada any, a diferents llocs de la ciutat, gratuïts, acostem la música clàssica perquè la conegui tothom”.

Els joves instrumentistes no només es relacionen entre ells, la JOSB també dona molta importància als docents. Per això, tenen professors convidats i en cada trobada els joves es troben un especialista diferent que els ajuda a treballar l’obra que preparen.

Ara assagen la ‘Simfonia número 3′ de Beethoven, l”Heroica’, i la preparen per als dos propers concerts que faran. El primer, diumenge, 4 de febrer, a La Sedeta i el segon, dilluns, 5 de febrer, al Paranimf de la Universitat de Barcelona.