Les pàgines de Facebook i Instagram Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Patrimoni i Història van néixer fa dos anys i mig amb l’objectiu de reivindicar i compartir la història, el patrimoni i la memòria d’aquesta zona de Gràcia. Segons el seu creador, Jaume Brunet, la idea era donar èmfasi al fet gracienc del barri, ja que moltes vegades es creu erròniament que Gràcia s’acaba al carrer de Bailèn, a la plaça d’en Joanic o al carrer de l’Escorial. Ara, aquestes pàgines volen créixer i la iniciativa vol convertir-se en un web d’història del barri.

Fa temps que des de les xarxes socials es comparteix la història de Barcelona a través de fotografies. Jaume Brunet, gracienc d’adopció, va decidir, fa dos anys i mig, endinsar-se en aquest món en una zona orfe d’aquest tipus de treball històric. Per això, va obrir dos perfils a Facebook i Instagram amb el nom Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Patrimoni i Història. Explica el Jaume que “sempre m’ha interessat la història local, la història de Barcelona i em semblava que podia omplir un buit que no existia. El Camp d’en Grassot i Gràcia Nova ha estat un territori entre dos barris molt potents com és la Vila de Gràcia i la Sagrada Família. És un barri que és força desconegut i tampoc no hi ha gaire teixit, en aquest cas, històric”.

En aquestes pàgines ha compartit més de 500 imatges contextualitzades de la història del barri i de fonts de diferents orígens, des de catàlegs en línia dels arxius de la ciutat, fins a fonts familiars de veïns que ha cedit la fotografia i el testimoni. És el cas de ‘Cal Compte’, una instantània dels últims masovers de la masia. Com explica Jaume Brunet, administrador de la pàgina, aquestes són les més valuoses i inèdites.

Ara, després de 1.000 seguidors a les xarxes socials, la idea és continuar creixent. La proposta és bolcar totes aquestes petites investigacions històriques derivades de les imatges en una nova pàgina web i continuar teixint la memòria del barri.