L’exposició “En defensa pròpia” mostra l’interior d’un habitatge decorat amb frases i expressions masclistes. La Maria Mata, creadora de la instal·lació, ja fa anys que les escolta entre els grups de dones amb els quals treballa i, des de fa un temps, les està recopilant. El menjador, la cuina, el lavabo o les habitacions estan decorats amb aquests missatges reals. Tots estan escrits en benes perquè, segons la Maria Mata, representen una ferida. La regidora de Sant Andreu, Carmen Andrés, ha assenyalat que l’exposició també pot representar una manera de curar les dones maltractades a través d’explicar què senten i escolten cada dia a casa seva.

La Fabric, amb seu a Sant Andreu, és l’entitat organitzadora d’aquesta mostra. Formada per unes 30 dones, treballen des de l’art i l’artesania. Un dels seus objectius és la prevenció de la violència de gènere i, per això, convoquen instituts i entitats educatives per reflexionar i debatre sobre el tema. Uns 250 joves han passat per la instal·lació i també han pogut participar a través de l’aportació de més frases. A més, l’Espai Jove Garcilaso ha col·laborat de manera especial. Els joves de la sala de Garcilaso s’han encarregat de dissenyar l’habitació dels fills d’aquest habitatge.

“En defensa pròpia” es troba exposada a l’Espai Jove Garcilaso fins al 17 de març. Prèviament s’ha pogut veure al casal de barri l’Ateneu l’Harmonia i el Centre Cívic Fondo de Santa Coloma de Gramenet. Les organitzadores esperen poder tenir alguna subvenció pública per poder traslladar-la i exposar-la a un altre espai. Fins al moment només han rebut el suport econòmic d’una empresa de productes cosmètics naturals, Lush.