Des del mes de juliol, les cooperatives de Gràcia estan treballant en un projecte en comú. És GràciaCoop, una iniciativa que ara s’ha donat a conèixer amb l’objectiu de crear una xarxa entre les iniciatives que aposten per aquest model cooperatiu al districte.

L’embrió de GràciaCoop són set cooperatives: Cal Tip, l’Escola Nou Patufet, La Clara Comunicació, Teixint Connexions, GPL, Velvet BCN i Ètic Habitat. El projecte neix quan des de la cooperativa de coneixement Cal Tip s’adonen que no saben quins altres projectes amb aquest model empresarial existeixen a Gràcia. Explica Eugenia Sanjuan, de Cal Tip, que van “demanar quines cooperatives hi havia federades o no al barri de Gràcia i n’hi havia molt poquetes, i és que realment no ens coneixem, per això va sorgir la iniciativa i també la idea de créixer i de fer una mica més la localització del barri en el món cooperativista i l’economia social i solidària”.

A Gràcia, hi ha 18 cooperatives federades, tot i que n’hi ha més, asseguren que no hi ha relació entre si. Per això, un dels projectes de GràciaCoop és elaborar una base de dades per saber qui són i poder contactar i sumar més iniciatives al projecte.

GràciaCoop neix com una xarxa d’intercooperació de cooperatives de treball de Gràcia que potenciï la creació, consolidació i creixement de cooperatives al districte. Laia Pantinat, de l’Escola Nou Patufet, diu que ara “iniciem un camí de treballar juntes, d’intercooperar, de conèixer-nos, de facilitar camins de comunicació entre nosaltres, que la gent d’aquí, els veïns, sàpiguen que hi ha altres models de fer empresa possibles”. Algunes de les cooperatives ja han començat a treballar juntes amb activitats puntuals, i la idea és que això es converteixi en una constant. Ara que ja s’han donat a conèixer, volen sumar més cooperatives al projecte i fer més fluida la comunicació entre les diferents iniciatives, i potenciar així l’economia social i solidària a Gràcia.