L’acte inaugural d’aquesta exposició començarà a les 19 h al Centre Artesà Tradicionarius (CAT) amb la projecció d’un document inèdit de Francisco Rojo, un enregistrament domèstic de la festa major del 1935 del qui va ser germà del general Rojo, comandant en cap de l’exèrcit de la Segona República Espanyola.

Permetrà conèixer ‘L’última festa en llibertat’ a partir de les imatges, del relat de l’autor i de diverses personalitats convidades a l’acte. Aquest vídeo també es podrà veure a l’exposició, en una de les pantalles.

En l’acte participaran l’historiador Manuel Pérez Nespereira, la documentalista Montserrat Garrich i Josep Fornés conversarà amb la Sra. Teresa Rojo, filla del realitzador i propietària de les imatges. També hi haurà balladors de l’Esbart Català de Dansaires.

Després de la projecció al CAT, es farà un recorregut fins a l’envelat amb la percussió de Batucargol. Allà Josep Fornés farà una visita guiada de la mostra que compara les festes de carrer de quatre ciutats: València, amb les falles; Medellín, amb la desfilada de silleteros, Lisboa amb la festa de les flors i Barcelona amb la Festa Major de Gràcia.