Em van diagnosticar que patia de colitis ulcerosa el 2005. Em van haver d’operar i vaig haver de passar molt de temps a l’hospital. Allà vaig veure persones que patien de malalties inflamatòries intestinals que ho estaven passat fatal; també les famílies, que també ho passen molt malament. Vaig pensar que havia d’ajudar d’una manera o altra. Aleshores jo començava a tenir una tenda en línia de bijuteria i vaig decidir fer una polsera solidària que he anomenat Fuerza Infinita, relata Vanessa Viola, veïna de Sarrià – Sant Gervasi. La Vanessa volia que la polsera donés un missatge esperançador a les persones que tenen aquest tipus de malalties. “Volia treure alguna cosa positiva després de passar per l’hospital; transmetre ànims i força en un moment molt greu“, remarca la Vanessa. Des del novembre ha recaptat 2.500 euros.

El seu metge, el doctor Julià Panes, la va posar en contacte amb Tanit Tubau, malalta de Crohn des dels nou anys, perquè l’ajudés a fer-ne difusió. La Tanit ha escrit un llibre en què explica la seva experiència amb la malaltia i des de llavors col·labora en el projecte. “Amb la polsera no volem aconseguir únicament diners. Volem que la gent sàpiga de què va realment la malaltia de Crohn, perquè és bastant desconeguda i no saben fins a quins límits pot arribar”, explica Tanit Tubau, a qui fa tres anys li van fer un autotrasplantament de cèl·lules mare. En el seu cas, la malaltia es va manifestar molt agressivament i amb aquest tractament, la Tanit ha aconseguit oblidar-se de bona part dels dolors que havia patit abans. “La gent no sap que fins i tot en alguns casos t’han de fer un tractament que implica quimioteràpia”, remarca Tubau.

A l’Hospital Clínic, que va fer el primer trasplantament de cèl·lules mare per pal·liar la malaltia de Crohn fa vuit anys, han rebut aquesta iniciativa amb els braços oberts. És el centre amb més experiència en àmbit mundial en aquest tipus de teràpia. “La implicació del pacient, no només amb les seves cures sinó també amb tot el tema de recerca, és molt i molt important. Iniciatives com aquesta d’alguna manera fan més visible la malaltia, deixa de ser una gran desconeguda”, reconeix Elena Ricart, especialista en malaltia inflamatòria intestinal de l’Hospital Clínic.