Els 22 carrers i places que enguany participen en el concurs de guarnits de la festa major ja han entrat en la recta final dels preparatius. Aquest cap de setmana sortiran a treballar en el guarnit al carrer, on el trànsit estarà tallat. Els curiosos que passegin per Gràcia ja podran començar a veure el que estan preparant i, fins i tot, unir-se a treballar amb ells o portar-los materials que es puguin aprofitar per al guarnit. Tot i això, els veïns no els revelaran els temes dels carrers. Aquests dies encara es manté el secretisme, fins al divendres 28, quan hi ha el sopar de vigílies dels festers.

L’any passat el primer premi del concurs de guarnits va ser per a Fraternitat de Baix, que ja havia guanyat feia cinc anys. I per només un punt de diferència, Joan Blanques de Baix de Tot va quedar en segon lloc, la seva millor posició des que hi participa. Casualment, aquest any tots dos carrers, lluny de la pressió per haver quedat primers, s’han llançat a provar coses noves.

A Fraternitat de Baix, a diferència d’altres edicions, s’han centrat a treballar només en tres elements clau del guarnit i no en una gran quantitat de coses com sempre. Cada any intenten innovar en algun àmbit, i aquesta vegada la idea era allunyar-se de la manera de fer que els caracteritza, tot i que segons Marta Soteras, del carrer de la Fraternitat de Baix, és difícil. I és que un carrer que fa molts anys que es guarneix i ja té una dinàmica i manera de treballar establertes. Tot i així, tenen els veïns del carrer intrigats, ja que aquesta vegada han optat per no guarnir amb ampolles i garrafes de plàstic, un material que era habitual en els seus guarnits. A més, estan treballant amb algun material que altres carrers utilitzen però ells encara no ho havien fet. Sobre el tema del carrer, la Marta de moment només pot dir que “serà un tema que només amb la portalada ja sabreu quin és.” 

A Joan Blanques de Baix de Tot també han volgut innovar aquest any, amb noves tècniques per guarnir. A la seva mítica “caca d’elefant”, una pasta que obtenen amb oueres i cola, hi han sumat una màquina que han confeccionat ells mateixos i que serveix per tallar ampolles de plàstic a tires. També han incorporat elements nous i han volgut allunyar-se una mica dels guarnits realistes que havien fet fins ara, tot i que hi haurà molts detalls. A més, alguns dels elements que es podran veure aquest any a Joan Blanques de Baix de Tot volen ser un homenatge a la manera de guarnir d’altres carrers, com Joan Blanques, que ja fa anys que no hi participa. Bettina Schaefer, sobre la temàtica del carrer, assegura, que “aquest any ens ho prenem menys com a guarnit, sinó com canviar el carrer, com voldríem que fos el carrer”.

Pel que fa a la programació durant la festa major, a Joan Blanques de Baix de Tot optaran com sempre per organitzar activitats amb alguns dels comerços de l’entorn, com per exemple amb la pastisseria Dismon. Pel que fa a Fraternitat de Baix, després d’haver preparat el guarnit de l’any passat amb el carrer de Tordera, aquest any no han repetit l’experiència, però sí que han optat per preparar activitats conjuntes durant la festa.