El Forn de Passeig ha apostat per dilatar molt el procés de fabricació del pa que presentarà a la final del concurs. Segons explica Miquel Guich, copropietari del negoci, amassen pel matí, després ho deixen reposar en bloc durant 12 hores, a la nit els forners divideixen la massa i donen forma al pa i el tornen a deixar reposar unes cinc hores més. Finalment es cou durant poc més d’una hora.

Miquel Guich assegura que amb l’increment del temps de fermentació del pa s’aconsegueix donar més qualitat al producte, més durabilitat i permet fer millor digestió de l’aliment. La massa mare també té a veure amb el sabor del pa. El Forn del Passeig fa servir una barreja de farines.

Aquesta és la segona edició que el forn es presenta al concurs i el primer cop que queda com a finalista. Miquel Guix considera que el pa ha passat per un moment difícil a causa de la competència amb el pa industrial, però creu que això ha servit perquè els forners hagin espavilat i tornat a fer els processos de manera més artesanal i dilatada en el temps.

Tercera generació del forn

El Forn del Passeig és un negoci familiar des que es va fundar el 1964 amb l’avi del Miquel Guich. Després va passar als seus pares i, finalment, ho gestionen entre els quatre germans. El forn té quatre botigues, tres a Sant Andreu i una a Nou Barris. També distribueixen a restaurants de Catalunya i, fins i tot, Madrid i Galícia.

Millor Pa de Pagès Català 2017

El Consell Regulador de la IGP del pa de pagès català determina les característiques visuals, de gust i textura que ha de tenir aquest pa. Per exemple, el pa de pagès català és un pa rodó de mig o un quilo. També s’ha de complir que sigui cuit en un forn de sola refractària que serveix per coure per sota. L’entrega al client, a més, ha de ser en una bossa de paper i amb el segell de la IGP. En Miquel Guich assegura que cada any passen una auditoria per part del Consell Regulador del qual en formen part per comprovar que ho fan seguint els processos establerts.

Cinc flequers, tots de poblacions de la província de Barcelona, competiran el 14 d’octubre a Gavà per aconseguir el títol de Millor Pa de Pagès Català 2017. Un total de 14 flequers van participar en l’eliminatòria prèvia. Els concursants hauran d’aportar el dia de la final tres peces de pa de pagès català i una d’aquestes haurà d’estar feta 24 hores abans del concurs per tal que el jurat pugui valorar la qualitat de conservació dels pans. També es valoraran aspectes com el color, sabor, cocció i presentació dels pans. El guanyador tindrà un premi en metàl·lic de 2.000 euros i una placa acreditativa.