El Forn Fortino s’ha traslladat del 145 al 126 de la travessera de Gràcia. El canvi ha estat forçós, després que el desembre del 2014, amb la darrera reforma de la Llei d’arrendaments urbans, la propietat de l’edifici els va notificar que havien d’abandonar el local on estaven de lloguer des de feia gairebé 100 anys. Gemma Fortino explica que el procés ha estat dur, després de cinc generacions al 145 de la travessera de Gràcia: “De pares a fills ha arribat fins a mi i a mi és quan m’ha enganxat la Llei d’arrendaments urbans. Al final acaba sent una mica opressiu estar allà sabent que no ens hi volen, no podent fer reparacions, i llavors ara la sensació és de taula rasa”.

Establiment emblemàtic

Quan va rebre la notificació que havien de marxar, Gemma Fortino va decidir començar un procés judicial per mantenir-se a la botiga de sempre. També va recollir més de 2.000 signatures del veïnat perquè el forn es mantingués al barri i va intentar que la botiga s’inclogués en el cens d’establiments emblemàtics de la ciutat. Tots els intents van ser inútils i el forn s’ha vist obligat a marxar. Malgrat tot, han aconseguit un altre local al mateix carrer, on s’han emportat els imprescindibles de l’altre espai. “Jo vaig pensar que m’havia d’endur les coses que he vist cada dia: les rajoles boniques, el forn, les reixes antigues on posàvem el pa, per mi és el que fa que aquest local sigui guai”.

Festa d’inauguració

A l’antic local, ja no hi tornarà a haver obrador de pa, ja que la família Fortino ha tancat la llicència d’aquesta activitat en marxar de l’espai. Ara, ja preparen la inauguració de la nova botiga, que es farà dissabte, 10 de març, a les 18 h amb concert coral i berenar a la travessera de Gràcia.