El projecte Som memòria històrica ha recopilat gairebé 2.000 fotografies i documents sobre el passat recent del districte de Sant Martí. Les han cedides veïns i entitats dels tres barris on s’ha posat en marxa la primera fase de la iniciativa: Sant Martí de Provençals, la Verneda i la Pau i el Besòs i el Maresme. Ara, una selecció d’aquest material es pot veure a l’Espai Expositiu Pere Calafell.

El Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals ha seleccionat 150 fotografies i documents (cartells, articles de diari, etc.) de les pràcticament 2.000 que van recopilar durant l’any 2017 en el marc del projecte Som memòria històrica.  L’objectiu és presentar-les en una exposició que permet recuperar imatges i aspectes del passat del territori, de vegades, poc o gens coneguts. “Hi ha una fotografia del 1920 que és un grup de dones treballant el cotó a una empresa que es deia Tints Viuda Riera. Coneixíem la fàbrica i el nom, però amb aquest material recopilat podem tenir també informació sobre com era la fàbrica”, explica Norberto Sinatra, del Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals.

Nou Centre Expositiu Pere Calafell

Les imatges i els documents els han cedit veïns i entitats de Sant Martí de Provençals, la Verneda i la Pau i el Besòs i el Maresme. Posteriorment, el centre d’estudis ha digitalitzat, documentat i seleccionat el material per a l’exposició. La mostra ha servit també per inaugurar l’Espai Expositiu Pere Calafell. De fet, és la primera activitat que s’organitza en aquesta antiga escola, que l’Ajuntament ha adquirit recentment per recuperar-la per al barri.