El Centre Cívic Sant Andreu i el Grup d’Arquitectes de Sant Andreu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya organitzen la mostra “Mil rajoles. Rajoles catalanes del s. XVI al XIX”. Es tracta de reproduccions de les peces que pertanyen a l’arquitecte Lluís Gelpí i que va anar recopilant durant anys de professió. L’exposició, que es podrà visitar fins al 25 de juliol, pretén donar a conèixer les rajoles catalanes utilitzades en arquitectura com a decoració i revestiment entre els segles XVI i XIX.

Del 2005 al 2010 l’arquitecte Lluís Gelpí, membre del grup de treball de Sarrià – Sant Gervasi del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, va recopilar rajoles de diferents projectes en els quals va treballar i que ara formen la mostra de reproduccions que acull el Centre Cívic Sant Andreu. Les peces originals es troben a la casa familiar de Sant Feliu de Codines.

Les rajoles representades van ser fetes amb tècniques artesanals, abans de la introducció de la producció industrial. Tradicionalment es classifiquen en tres grups: de mostra, d’oficis i plafons de rajoles. Els temes que s’hi mostren van des dels més senzills de traç i color fins als que són geomètrics o que representen motius de la natura, oficis tradicionals, models de vaixells, temes burlescs o històrics. Salvador Torrents, vocal de la junta directiva de la demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, explica que són peces de fang cuit que gràcies a l’òxid d’estany es permeabilitzaven i s’hi podia pintar a sobre.

La producció catalana de rajoles decorades és important i amb característiques pròpies. Aquesta tècnica va començar a sorgir a Barcelona a la segona meitat del segle XIII. Els primers usos d’aquests tipus de peces van ser per al lluïment de paviments i l’ornamentació de parets. El color blau és protagonista en les primeres reproduccions de rajoles decorades i va tornar a ser-ho a principis del segle XIX.