La comunitat filipina, la pakistanesa i la provinent de Bangladesh són les més nombroses del Raval. Són alguns dels col·lectius que han participat en l’estudi encarregat pel districte de Ciutat Vella amb l’objectiu de conèixer la realitat cultural d’aquestes comunitats i saber quines necessitats tenen.

El president de Kalayaan Cultural Filipina a Catalunya, Marc Malapitan, reconeix que a vegades no se senten ni atrets ni representats per l’oferta cultural municipal. “El MACBA és en àmbit de ciutat, però clar, els veïns som nosaltres i per gaudir de l’oferta cultural seria més adient que estigués una mica més enfocada a la cultura filipina, a la pakistanesa, etc.”

Canvi de conceptes i reformular la programació cultural

Les entrevistes i treball de camp han posat de manifest que s’han de modificar algunes maneres de pensar a l’hora de programar cultura. Tot i que encara no es tenen totes les conclusions, Jessica González -coordinadora del Centre d’Estudis Africans- assegura que hi ha conceptes que s’han de canviar. “Des d’Occident tendim a separar: una cosa és la cultura, una cosa és la religió, però per moltes comunitats això va tot junt. És a dir, afirmacions com jo no puc ser només musulmana, o només pakistanesa, o només tal, sinó que soc tot a l’hora, i que quan definim la cultura en algunes comunitats, el component religiós està molt present .”

Ara, el districte està estudiant tot el material recollit durant sis mesos de treball per decidir quines accions emprenen per apropar la programació i la producció cultural dels equipaments grans i petits del barri a totes les comunitats que hi viuen.