L’estudi de mobilitat del Coll analitza punts forts i febles i recull algunes mesures de millora. Una de les primeres que ja aplicarà és la reconversió d’alguns passos de vianants en elevats per millorar-ne l’accessibilitat i frenar la velocitat del trànsit. També s’està estudiant el canvi d’algunes senyalitzacions per modificar la prioritat de pas i guanyar espai per als vianants i eliminar el trànsit interior.

Carrers pacificats

La conclusió de l’estudi és que dins del barri hi ha molt de trànsit de pas, és a dir, que no té origen ni final dins del Coll, sinó que utilitza les vies interiors del barri com a drecera, per guanyar temps i evitar els carrers més concorreguts. Per pacificar el Coll, fer camins escolars més segurs i millorar la qualitat de l’espai pels vianants, l’estudi conclou que s’ha d’eliminar aquest tipus de vehicles privats.

A més de l’anàlisi, també hi ha propostes com la del coll d’ampolla que es genera entre els carrers de Tirso, Ceuta i Portell. La idea és que el vehicle privat només pugui fer un únic sentit de circulació i que sigui de sortida del barri, també s’està treballant per fer les voreres més amples i guanyar espai per als veïns. El conseller del districte de Gràcia, Robert Soro, explica que la solució és “que el vehicle privat podrà continuar arribant als mateixos punts dins del barri, però que el vehicle que ara mateix travessa el barri vagi per altres zones i l’autobús continuarà passant en tots dos sentits”.

Canvis de sentit i prohibició de pas

Des de l’Associació de Veïns del Coll demanen més informació per poder valorar les actuacions que es proposen en l’estudi. Tot i això, és un projecte que es continuarà treballant a la Taula Comunitària i a la Comissió d’Urbanisme del Coll. L’objectiu és anar fent modificacions que portin cap a una pacificació del barri, com canvis de sentit d’alguns carrers o prohibició de pas de vehicles privats en alguns àmbits que redueixin el vehicle de pas dins del barri. De moment, però, com diu el conseller del districte de Gràcia, Robert Soro, “ara l’encàrrec el tenim nosaltres, segurament concretarem en algun tipus de pla d’actuacions, perquè no només en el que queda d’any podrem fer alguna de les petites actuacions, sinó els propers mandats qualsevol actuació urbanística que es faci al barri del Coll haurà d’anar en aquesta línia, perquè és el que el barri ens està demanant i és el que el barri necessita”.