Shootball és el nom d’un joc que havia inventat el professor Joaquim Benítez per a les seves classes d’educació física al Col·legi Maristes Sants-les Corts. El cineasta Fèlix Colomer l’ha escollit per titular el documental sobre el cas d’abusos sexuals destapat fa un any i mig en aquest centre escolar. En el film hi participen quatre de les víctimes d’aquest centre de les Corts, que expliquen els abusos que van patir i com els han afectat.

En la pel·lícula també hi apareix Joaquím Benítez, que va reconèixer haver comés els abusos. Benítez hi apareix escoltant els testimonis de les seves víctimes, però també donant explicacions davant la càmera. Lluny de justificar-lo, Fèlix Colomer explica que pretenia intentar entendre la ment d’un pederasta per poder evitar altres casos d’abusos.

Una de les persones que va fer possible que es conegués la magnitud del cas va ser el pare d’una de les víctimes, Manuel Barbero, un dels protagonistes del documental. Per ell va ser la manera de posar sobre la taula un tema del qual considera que “es parla poc”. Assegura que “actualment no hi ha prou eines per encarar aquest tipus de delictes” i que “cal poder acompanyar les víctimes i animar-les a denunciar al més aviat possible”. El documental també mostra la investigació que es va seguir, i posa de manifest els obstacles que hi ha hagut per accedir a determinades fonts.

L’any vinent, als cinemes i a la televisió

‘Shootball’ ha necessitat un any de rodatge i d’edició, per arribar a estrenar-lo ara a la Setmana Internacional del Cinema de Valladolid. La intenció és que durant el proper 2018 es pugui presentar a altres festivals i s’estreni també als cinemes i a la televisió.