Ser pregoner del barri on has nascut i que has escollit per continuar vivint-hi és una satisfacció. Això almenys és el que va sentir Ester Santamaria quan li van demanar que fes el pregó d’inici de la Festa Major de la Barceloneta. Assegura que saber-se envoltada d’amics i familiars et fa sentir confiat, però també és molta responsabilitat.

L’artista Ester Santamaria és la quarta generació d’una família que viu a la Barceloneta. Aquest any ha estat escollida com a pregonera de la festa major. Per a ella, ha estat un honor, “una emoció molt gran perquè estàs allà i encara que saps que amb els llums no veus gaire, saps que està la presència de gent que et coneix des de petita i que t’ha vist créixer i que et té una certa estima”.

El seu pare, l’Agustí, a l’igual que l’àvia Maria han tingut fruiteria al barri. Això li ha permès conèixer de prop els canvis que ha experimentat el barri mariner. “El que es manté és l’essència de la gent perquè és un barri però és un poble. Per mi som el primer poble de la costa. És un ambient molt de poble, de saludar-se. El que passa és que és una llàstima que estigui tan massificat”.

“No som un barri de turistes. Aquí hi vivim”

La presència de turistes al barri, per l’Ester, no és un fet nou, però el que sí que s’ha de vigilar, segons assegura, és la massificació. “Sempre hi ha hagut pas de gent per la proximitat del port. Tampoc no és que diguem que no vingui la gent, perquè sempre hi ha hagut gent de fora. Des que jo era petita ja havies de dir alguna cosa en anglès, en francès. Però clar, dosificat, no pot ser i si venen aquí que ho respectin sobretot”.

L’Ester no ha seguit el vessant comercial de la família. Ella s’ha vist cridada per l’art, tant la pintura com l’escultura, entre altres disciplines. Però en la seva creació el fet de néixer i viure a la Barceloneta es tradueix en les seves obres. “Influeix molt poder dir: ‘Vaig a la platja’, i no veig una barrera de dir: ‘Vaig cap allà i veig l’horitzó’. Això et fa obrir la ment també. Això a mi m’ha influït molt. La llum, la llum que hi ha aquí és molt especial, és diferent, aquesta llum és diferent”.