Quan el Ricard Martínez, president del Club Excursionista de Gràcia,  va explicar el seu nou projecte a la Lala Laseras, del Grup d’Investigacions Espeleològiques, ella no s’ho podia creure. “Va ser com: ‘de veritat, de veritat es pot fer això?’”. El club ha creat el primer espeleòdrom d’aquestes característiques al sud d’Europa. Es tracta d’una instal·lació que reprodueix les cavitats naturals, la foscor, l’estretor, el confinament i obstacles naturals. Ricard Martínez explica que van pensar que “Aprofitant la separació entre l’estructura del rocòdrom i la façana podíem construir un espeleòdrom, és a dir, un avenc, amb estructura real, amb una mica de rapissa, amb una sortida en rampa, amb gateres, amb estalactites i estalagmites. I que servís de primer punt de pràctica de l’espeleologia.”

Segons comenta el president del club, aquesta instal·lació és inèdita, les referències més properes són a Oslo. L’objectiu és ajudar a consolidar el Grup d’Investigacions Espeleològiques del club amb aquest nou espai, que permetrà fer formació d’iniciació a aquesta pràctica en un entorn segur. D’aquesta manera, els participants podran perdre la por de passar per llocs estrets, lligats a una corda, sense haver de preocupar-se pels riscos que hi ha en un avenc real. L’espai té sortida d’emergència i també té l’aventatge de poder practicar l’espeleologia sense moure’s de Barcelona.

L’espeleòdrom, fet aprofitant l’estructura interna del rocòdrom, fa divuit metres de longitud, amb una gatera d’entrada en quatre de secció d’un metre per un metre, un pou vertical de 10 metres per 10 metres d’ample, amb una lleixa als tres metres on fer un fraccionament i una gatera de sortida d’un metre d’amplada i 40 centímetres d’alçada.

El Club Excursionista de Gràcia també ha aprofitat per reformar el rocòdrom, una demanda que feia temps que sol·licitava el Grup Especial d’Escalada. Tot i que l’espai té dues parts,  el mur de corda i l’espai de “bouldering”, la reforma s’ha centrat, bàsicament, en l’ampliació d’aquest últim. La zona dedicada al “bouldering”, una modalitat d’escalda en blocs de roca o petites parets,  ara fa 74 metres quadrats en total  i té  tres metres d’alçària. Aquest espai és molt útil per als amants de l’escalada, ja que hi poden fer entrenaments tant de resistència com de força, entrenant-se amb menys moviments en blocs curts. El rocòdrom és una instal·lació que atreu molta gent al club. De fet, tots els socis hi poden accedir gratuïtament.

Les obres han suposat un cost total de 38.000 euros per al club.