Els veïns de Mas Guimbau i altres barris de muntanya estan tips de robatoris, d’actes vandàlics i assetjaments. N’acusen alguns menors que viuen al centre d’acollida de Mas Pins. Hi ha veïns que han tingut tres robatoris en tres setmanes. Reclamen mesures contundents a les institucions perquè se senten oblidats. El districte de Sarrià – Sant Gervasi ha informat a betevé que el 6 de juliol hi haurà una reunió amb les associacions de veïns de la zona i totes les parts implicades per buscar solucions al problema.

Maria Moreira viu amb la seva parella a Mas Guimbau i en un mes i mig els han robat tres cops. Assegura que alguns dels autors són joves interns del centre d’acollida de Mas Pins, tutelats per la Generalitat en règim obert. La casa de la Maria és just en el camí que els menors fan servir per anar al centre, quan venen de l’estació de les Planes. En el tercer robatori, explica que van perseguir el noi i el van atrapar al bosc.

“Vam tenir una breu conversa amb ell, ens va tornar dos telèfons i va començar a fer-se la víctima. Òbviament era tot una mentida perquè mentrestant se n’estava guardant el meu, de telèfon. Li vam poder fer algunes fotos. Les vaig poder ensenyar a una veïna i em va dir que era el mateix que ja havia identificat en un altre robatori.”

Els dos robatoris que hi va haver al maig van ser el mateix dia, un durant el dia i un altre a la nit. “Vam trobar totes les finestres obertes i era com si hagués passat un huracà. Van venir els Mossos i ens van dir que no toquéssim res. Ens feia por dormir amb tot obert. A la nit van tornar-hi a entrar i es van emportar el poc que ens quedava. En total: dos ordinadors, 3.000 euros en efectiu, un telèfon i joies”, relata Moreira, que denuncia que les mesures que s’han pres al barri per combatre aquest problema de seguretat i convivència no són efectives.

Se senten oblidats i n’estan farts. “Hi ha una branca de veïns que des de fa anys intenten que tanqui aquest centre perquè no ens deixen viure. Jo abans també era partidària que s’intentés apostar més per la inclusió dels nois, però arriba un punt que no sé què fer i no sé què pensar”, confessa Moreira.

La Laia Maria García també ha viscut tota la vida a Mas Guimbau. Coneix bé el problema perquè ha tingut diversos intents de robatori i assetjament. Explica que l’única solució que els ofereix l’Ajuntament és trucar al 112 i fer denúncies. Fa dos mesos, ella i una amiga van patir assetjament a l’estació de les Planes.

“Se’ns va acostar un noi de Mas Pins que anava drogat de cola. Ens va intentar tocar i vendre pastilles. Insistia que l’apropéssim al centre i quan li vam dir que no, ens va insistir encara més i no s’allunyava de nosaltres. Vaig trucar al 112 i ens van dir que enviarien una patrulla dels Mossos, que ens quedéssim allà, que ens trucarien. Encara estic esperant.”

Com que els Mossos d’Esquadra no arribaven, van trucar a un veí del barri. “Vaig estar una estona amb elles fins que van poder pujar als cotxes i marxar a casa, perquè el noi les seguia i no les deixava tranquil·les”, relata l’Héctor Fernández, veí del barri. Aquest és un altre dels nombrosos casos que s’han repetit des de fa mesos al barri de Mas Guimbau. Els veïns demanen solucions, com ara que hi hagi més pressió policial, que alguns monitors acompanyin els joves més conflictius o que Mas Pins deixi de ser un centre obert.

El districte de Sarrià – Sant Gervasi ha informat a betevé que el 6 de juliol hi haurà una reunió amb les associacions de veïns de la zona i totes les parts implicades, entre les quals, l’Ajuntament de Sant Cugat, que proposarà a la Generalitat augmentar els recursos durant l’estiu i elaborar un dispositiu de seguretat. El centre es troba al terme municipal de Sant Cugat, però la propietat és de l’Ajuntament de Barcelona, que l’ha cedit a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) perquè ho gestioni.