Són moltes les persones que aprofiten la plaça del Sol per menjar, beure o tocar instruments. Els veïns diuen que no poden descansar ni gaudir de la plaça. Per això, a l’audiència pública passada, del dimecres 7 de juny, van demanar una desena de torns de paraula sobre aquest tema. El districte de Gràcia assegura que la convivència a les places és un dels temes principals del mandat i que, per això, ja s’han començat a aplicar mesures, tot i que són conscients que encara queda molt per fer. S’han iniciat taules veïnals sobre les places, també s’ha avançat l’horari de neteja, abans era a les 2 de la matinada i ara és a la 1. Hi ha grups de visualitzadors que controlen els horaris dels locals i mediadors que donen suport a la Guàrdia Urbana, que ha ampliat la seva presència a la plaça del Sol. Ara, hi ha patrulles fixes dos dies a la setmana. També, amb la idea de canvi d’usos de l’espai, el quiosc de jocs s’ha ampliat en horaris i places. Des del districte creuen que s’ha de pensar una campanya específica o alguna acció per abordar el tema de l’alcohol i les drogues i hi ha la proposta de posar elements arquitectònics mòbils per dissuadir les persones de quedar-se a la plaça.

Tot i aquestes accions, els veïns creuen que no són suficients i demanen mà dura. Com diu la Remei Polls “perquè s’aturi el que està passant i poder parlar Ajuntament i veïns un nou pla, perquè la plaça sigui per a la gent del barri”. També, demanen que es vigilin els nous locals de venda de begudes i menjar per emportar que s’han instal·lat a la plaça i l’augment de taules de les terrasses. Altres propostes recollides en el manifest veïnal són l’eliminació de les escales o la creació d’un espai infantil tancat. Ara, hi ha convocada una reunió amb el districte de Gràcia pel dia 12 de juny i el dia 29 hi ha una trobada de la Taula de places. Pels veïns, la situació està tan enquistada que la solució passa per la intervenció real, diuen, de la Guàrdia Urbana.

Una vintena de veïns de la plaça del Sol han entrat en un projecte europeu. És Making Sense, una proposta que està monotoritzant la problemàtica amb dades i la col·laboració veïnal. S’han repartit una vintena de sensors a les diferents llars per fer un control dels decibels. El resultat és que les nits, sobretot del cap de setmana, es dupliquen els valors recomanats.