Aquesta setmana hi ha organitzada una festa per als usuaris del projecte Radars i les voluntàries insisteixen perquè no se la perdi ningú INSERT “Home, la novel·la la podràs veure cada dia, amb els de la novel·la no hi pots parlar, en canvi, amb nosaltres sí.” L'atenció telefònica és un dels serveis fonamentals que ofereix Radars, un projecte que fa seguiment de les persones grans que viuen soles. Les voluntàries com la Montserrat i la Maria truquen setmanalment als usuaris per confirmar que tot està bé i detectar possibles problemes. Ja fa temps que ho fan i n'estan molt satisfetes. Montserrat Ané i Maria Tomàs, voluntàries projecte Radars “Tres anys ben bé. Deu fer tres i pico. Vam començar així amb molta por perquè no sabíem com funcionava. I mica en mica et vas fent a les trucades, truques i dius sóc la Maria, la Montserrat, voluntàries del projecte Radars. Com us trobeu? Com esteu? Es preocupen per tu, és molt agradable.” En total, al districte hi ha 140 persones grans a les que es fa seguiment. 80 al barri de les Maternitat i Sant Ramon i 60 a les Corts. Ara, demanen més voluntaris, en especial, per al barri de les Corts, on en falten més i per això s’han vist forçats a espaiar les trucades. Maria José Salvadores, cap Serveis Socials la Maternitat i Sant Ramon “Ells venen per aquí, per exemple, de 4 a 6 i pico – i mitja- en aquell temps per exemple no els donarà temps a fer la volta sencera. Llavors és cert, no estan desatesos, però se'ls podrà trucar menys vegades.” A banda del servei telefònic, el projecte Radars també hi implica els comerços de proximitat. Tot, per afavorir que les persones grans puguin mantenir la seva independència.

El projecte Radars fa anys que està en marxa als barris de la Maternitat i Sant Ramon i les Corts. L’objectiu és fer un seguiment de les persones grans que viuen o se senten soles, de manera que puguin continuar sent independents  a casa seva, però amb el seguiment dels Serveis Socials.

D’una banda, Radars compta amb la col·laboració dels comerços de proximitat. Aquests, un cop s’adhereixen al projecte, fan un seguiment de les persones grans de més confiança que freqüenten el seu establiment i en cas de detectar algun problema, n’informen l’Administració. D’altra banda, es fa un seguiment telefònic amb voluntaris. Aquestes trucades es fan setmanalment, cada 15 dies o mensualment, depenent de les necessitats dels usuaris i també de la disponibilitat de voluntaris. És per això, que des dels Serveis Socials alerten de la necessitat de tenir més persones disposades a fer aquest servei de manera altruista, ja que en alguns casos, com el del barri de les Corts, n’hi ha pocs i les trucades s’han d’espaiar molt.

Segons els voluntaris, les trucades depenen molt de l’estat d’ànim de les persones grans. N’hi que tenen moltes ganes de parlar i d’altres que ja es veu que tenen feina i no en tenen tantes, assegura Montserrat Ané, voluntària del Centre de Serveis Socials de la Maternitat i Sant Ramon.