L’audiència de joves de Sant Andreu és una activitat de participació, reflexió i conscienciació, en la qual cada any es tracta un tema diferent. Enguany la temàtica a treballar ha estat l’acollida de refugiats. Per preparar la trobada han treballat el tema amb activitats en grup. Han fet jocs i dinàmiques col·lectives que els feien posar-se en la pell dels refugiats. Durant les trobades han elaborat un rap dels refugiats utilitzant les paraules que els passaven pel cap quan pensaven en ells.

Arran de l’aprenentatge adquirit durant aquest procés s’han adonat de les necessitats del barri respecte a aquesta qüestió. Per aquest motiu han elaborat un manifest a través del qual es comprometen a treballar amb diferents iniciatives. En primer lloc aposten per formar parelles lingüístiques amb refugiats que fomentin l’intercanvi cultural i perquè puguin aprendre l’idioma. A més, treballaran en la creació d’una cadena de favors que serveixi per sensibilitzar la gent sobre la situació que viuen les persones refugiades. Finalment es comprometen a organitzar tornejos de futbol i bàsquet en els quals puguin participar refugiats i gent del barri plegats.

Els joves han traslladat a la regidora del districte, Carmen Andrés, propostes que no poden fer per ells mateixos i que depenen de la intervenció de l’Administració. Entre les peticions destaquen campanyes de difusió a YouTube, programes de ràdio amb entrevistes a refugiats, creació de centres de refugiats a solars abandonats, crear una xarxa per acollir-los o organitzar xerrades en espais públics on les persones refugiades puguin explicar les seves vivències.

L’acte ha acabat amb un torn obert de preguntes dirigides tant a la regidora del districte, Carmen Andrés, com a Ignasi Calbó, coordinador del pla Barcelona, ciutat refugi, programa que es desenvolupa per acollir i integrar a la ciutat les persones refugiades.