Sota el nom Viure i conviure, des del setembre, tres noies d’entre 19 i 22 anys amb trastorn de l’espectre autista conviuen en un pis tutelat de la Fundació Friends-Asperger. Per aconseguir avenços és fonamental la presència d’un equip de professionals especialitzats en aquest trastorn. Diversos psicòlegs, treballadors o educadors socials estaran en el dia a dia de les noies, fins que vagin desenvolupant la seva autonomia. Aleshores el suport s’anirà retirant progressivament.

Quan va néixer el projecte a l’estat espanyol no existia cap model a seguir. Tot i això la Fundació Friends-Asperger va decidir tirar endavant la idea d’Alicia Campos, mare d’una de les noies amb trastorn de l’espectre autista, que afirma que “quan em van dir que la meva filla tenia Asperger, vaig pensar que havia de buscar alguna fórmula perquè ella fos independent el dia que jo no hi fos”.

L’Ajuntament ha subvencionat el projecte amb 8.000 euros, però tant la Fundació Friends-Asperger com les famílies asseguren que no és suficient, ja que suposa un gran esforç econòmic per als pares. Per això demanen ara més inversió. Només així, diuen, la iniciativa podrà arribar a més joves i garantir-ne l’autonomia.

Tot i que al pis viuen l’Helena, la Ariana i la Mariona, el TEA és un trastorn que afecta majoritàriament els homes. En concret, només hi ha una dona per cada quatre homes.