La revisió del Pla d’usos de Ciutat Vella distingeix entre establiments de pública concurrència nocturns i diürns amb la intenció de facilitar l’obertura dels negocis orientats a cobrir les necessitats bàsiques del veïns. Per això, prohibirà que s’obrin nous establiments vinculats a l’oci nocturn, els relacionats amb el joc i atraccions i els audiovisuals.

La mesura, segons Alfons Solà, president de l’Associació de Comerciants de Santa Caterina, és positiva però no suficient.  “Em sembla molt bé el separar el dia i la nit perquè són dos problemes diferents” reconeix, però afegeix “el del dia no és fàcil. Estem fent un servei i s’ha de buscar que aquest servei i la gent que estigui s’hi pugui guanyar la vida.”

Preus dels locals elevats

El fet que Ciutat Vella sigui un dels districtes amb més visitants de la ciutat també repercuteix en el preu dels locals, tant de compra com de lloguer. I és precisament aquest tema, segons Teresa Caja, presidenta de l’Associació de Comerciants i Veïns del carrer d’Avinyó, un altre dels obstacles que s’han de salvar per evitar la desaparició del comerç.  “Esperem que el nou Pla d’usos sigui un revulsiu per al comerç de proximitat, però tot i això el problema més gran que jo trobo és que els preus són abusius i si és un comerç de proximitat no sé si podran pagar els preus que tenim.”

El nou Pla d’usos, que estarà en exposició pública fins al desembre, vol evitar que el comerç de proximitat desaparegui, com està passant al barri Gòtic, on només queden dues cansaladeries.