El Forn Trinitat el va fundar el Pere Jordà l’any 1927. Originari de Banyoles, va marxar molt jove al Brasil a treballar i en tornar es va establir a la Trinitat Vella on va comprar uns terrenys i va obrir el primer forn del barri a la plaça del Besòs, actualment, la plaça de la Trinitat. L’establiment constava d’uns forns de grans dimensions, màquina de pastar i un magatzem per a llenya. Explica el seu net, el Josep Jordà, que llavors només hi havia cinc cases i que el seu avi també anava en carro fins a Sant Andreu per repartir pa. L’any 1930 van gastar 130 quilos de farina diaris per abastir de pa la Trinitat Vella.

Els fills del Pere Jordà van continuar amb el negoci. El Daniel Jordà, nascut el 1937, de ben petit ja va començar a ajudar el pare. Recorda que fins als anys 50 el pa es racionava i era l’únic producte que es podia elaborar. També coneix què era “la torna”. Diu que, antigament, al vendre el pa s’havia de pesar i la part sobrant, “la torna”, es regalava. El Daniel va ensenyar l’ofici als seus quatre fills. “És un ofici creatiu”, assegura el Daniel Jordà, perquè es treballa la matèria primera fins a transformar-la.

Els anys 80 va ser una època difícil pel Forn Trinitat. El Josep Jordà, un dels fills del Daniel que actualment treballa a la botiga, explica que van proliferar molts forns i cafeteries que oferien productes a preus molt baixos. El Daniel va apostar per continuar amb la dinàmica familiar: oferir pa de qualitat. Una dècada després, als anys 90, van recollir els fruits d’aquesta aposta.

El Forn Trinitat està especialitzat en l’elaboració de pa. En fan de diferents farines com ara d’espelta, civada, blat de moro o de sègol. A més de l’establiment ubicat a la plaça de la Trinitat Vella, també en tenen un altre al carrer de Bartrina, a Sant Andreu. També distribueixen pa a restaurants de la ciutat que busquen un producte de qualitat.

Per celebrar els 90 anys han organitzat diverses jornades de portes obertes que, segons diuen, van ser un èxit. Per això, no descarten fer-ne d’altres. A més, a l’octubre una exposició fotogràfica al Centre Cívic Trinitat Vella, elaborada conjuntament amb l’Associació per la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de la Trinitat, farà repàs d’aquests anys.