Les canonades són les originals, que es van posar ara fa 65 anys, i sembla que ja han dit prou. “Fa set o vuit mesos que tenim aquest problema –assegura un dels veïns afectats, Manuel Borreno-, va començar a sortir aigua, primer a poc a poc, però ara raja a dojo, sembla una font. Quan freguen, posen rentadores, a determinades hores del dia, no para de sortir aigua”. I l’aigua ve acompanyada de males olors i plagues. “La nostra realitat és molt urgent, vivim en una situació plena de mosques, mosquits, contaminació de cuques, formigues i una pudor que és atuïdora”, explica Ludmila Jáuregui, veïna afectada.

“Canonades d’uralita que s’haurien de canviar”

Els edificis afectats són blocs construïts per Adigsa fa més de 60 anys i estan fets amb materials obsolets com ara la uralita. Fa uns anys, es van rehabilitar i es van renovar les canonades dels habitatges fins a les arquetes, però la renovació no va arribar fins a la canonada general. “És un mal endèmic de tots els blocs –denuncia Miquel Batet, també veí de la zona-, els veïns que poden paguen un camió cisterna perquè buidi els pous negres i s’eviten el problema. La comunitat que no pot pagar cada sis mesos el camió cisterna s’arrisca que passi el que ha passat ja en dos blocs, que es trenquin les canonades d’uralita o s’embossin i hi hagi filtracions. És un problema endèmic, quan es van construir els blocs es van fer sobre la runa, sense càmera d’aigua. La solució és canviar les uralites i posar PVC”.

“Les comunitats de veïns demanen ajuts a l’Ajuntament”

La solució la tenen clara, però el problema també. Són comunitats de veïns amb pocs recursos econòmics i no poden fer front al cost. “L’Ajuntament diu que és un problema de la comunitat de veïns, però els veïns no hi poden fer front. Hem demanat que facin una actuació d’urgència perquè acabarà sent un problema de salut pública”, afirma Antonio Zapata, veí i membre de la Taula Oberta de la Trinitat Nova. De moment, han denunciat la situació al consistori i confien que, en darrera instància, es pugui incloure la substitució de les canonades en el projecte de reforma dels interiors de l’illa. En aquest darrer cas, però, la part negativa és el termini, ja que les obres no començarien abans de l’estiu de 2018.