El documental ‘Sant Gervasi és història’ és una recopilació de la memòria oral del barri de Sant Gervasi – la Bonanova, que explica la història d’aquest territori i els seus veïns des del segle X fins al XX, centrant-se en aquest últim. Mitjançant fotografies, vídeos antics i mapes fa una radiografia social i urbanística d’un poble que va convertir-se en un barri de Barcelona l’any 1897. S’explica la història del barri narrant la història del país, però, sobretot, les vivències dels veïns, tal com explica el realitzador Roger la Puente: “Buscant molt la història personal. La fricció entre la macrohistòria i la microhistòria, és molt interessant. Perquè mentre està passant la dictadura, la guerra, què li passa a la senyora Josefina?”.

Quatre anys de feina

Aquest projecte és la culminació de la iniciativa de l’associació de veïns i el districte per recuperar la memòria oral de Sant Gervasi – la Bonanova que va començar fa quatre anys. El resultat es va plasmar en una exposició d’objectes antics, una ruta i un llibre i ha finalitzat amb el documental ‘Sant Gervasi és història’. Molts d’aquests veïns en són els testimonis, tal com explica la documentalista i guionista Sonia Tres: “Els testimonis que tenim és gent del barri que tenia moltes històries per explicar-nos i, sobretot, moltes donacions de fotografies antigues, mapes, documents, anècdotes..”.

En el documental s’expliquen moltes anècdotes, com ara com s’aprofitaven els recursos durant la Guerra Civil al barri: “Els túnels dels ferrocarrils no estaven construïts, només estava fet el que és el túnel. Les obres van quedar paralitzades i a un pagès d’aquí del barri se li va ocórrer fer una plantació de xampinyons, perquè per plantar xampinyons necessites un lloc humit i fresc”, explica Tres.

Projecció a les escoles

El documental ‘Sant Gervasi és història’ es projectarà en diverses escoles del barri perquè les noves generacions coneguin què els ha portat a l’actualitat. També es pot veure en el programa ‘Doc’s‘, de betevé.