Feia anys que els veïns del Turó Parc esperaven que es millorés l’espai. De fet, no es feia una reforma completa des de l’any 2001. Aquesta setmana han començat les obres, quatre mesos més tard del previst i envoltades de polèmica: els gossos no hi podran entrar a partir del març. L’associació TuroCan té molt clar que seguirà amb la seva rutina de passeig, tal com explica la seva vicepresidenta, Marta Diumenjó: “Mentre puguem seguir entrant amb els gossos bé, però el dia que no ens deixin entrar haurem de mobilitzar-nos, prendre alguna mesura, manifestar-nos o fer alguna cosa”.

Segons l’Ajuntament, els gossos són una de les causes del deteriorament del parc. Per això, una de les obres de rehabilitació principal serà l’eliminació del pipicà. Mentrestant, a mitjan aquest mes, es començarà a construir una nova zona d’esbarjo de gossos, situada als Jardins de Piscines i Esports, de 1.300 metres quadrats. Una vegada es posi en funcionament, cap al mes de març, es prohibirà l’entrada de gossos al Turó Parc, on ja no hi haurà pipicà.

L’Associació de Veïns i Comerciants del Turó Parc creu que el pipicà és necessari, tal com apunta el president, Bartolomé Criado: “Crec que el pipicà és necessari, aquí i a qualsevol parc. Una altra cosa és que tu portis els gossos a una zona d’esbarjo i que els gossos puguin córrer, però no es poden treure els pipicans”.

D’altra banda, l’associació TuroCan fa anys que demana al consistori un guarda que multi els propietaris de gossos incívics perquè no hagin de pagar justos per pecadors, tal com reivindica Diumenjó: “Prohibir per prohibir, crec que això no soluciona res, el més important és educar”.

L’esperada rehabilitació del Turó Parc

Les obres del Turó Parc es preveu que durin sis mesos i que estiguin acabades el mes d’abril, i la inversió prevista en aquest projecte és de 806.000 euros. Consistiran en el buidatge del llac per impermeabilitzar-lo, la consolidació dels camins de sauló ja que hi ha diversos punts on els camins presenten un deteriorament greu, la renovació de la vegetació amb la plantació de nou arbrat i de la poda d’un centenar d’arbres, la millores del reg i la xarxa freàtica i la renovació de jocs infantils, el mobiliari urbà i nova senyalització.

Tot i que el parc no tancarà durant les obres, els cinc accessos quedaran reduïts, ja que a l’inici quedaran tancades les entrades del carrer de Francesc Pérez-Cabrero i la que hi ha a la cantonada del carrer de Francesc Pérez-Cabrero i el carrer de Josep Bertrand. Aquests accessos aniran canviant segons avancin les obres d’intervenció i sempre estaran senyalitzats.