Des del col·lectiu de periodisme social SomAtents han creat l’exposició fotogràfica “Retrats circulars”. Un projecte que ha comptat amb el suport del districte i del Casal de Joves, amb l’objectiu de formar cinc nois en aspectes tècnics de la fotografia perquè després ells, de manera lliure, fotografiessin el barri amb una mirada pròpia, sense res preestablert. El resultat s’exposa a la seu del districte de les Corts.

Els membres del col·lectiu SomAtents han proporcionat a aquest cinc nois eines tècniques de fotografia perquè aprenguessin a fer bons enquadraments i a captar de la millor manera la llum o el color, però també els han facilitat  mecanismes perquè després pensessin ells mateixos quina era la millor fotografia. La idea era que els nois reflexionessin sobre com el barri de les Corts ha condicionat la seva manera de ser i d’actuar.

Una vegada feta la formació, el col·lectiu SomAtents només n’ha fet l’acompanyament ja que els nois anaven sols pel barri amb una càmera analògica. Segons el coordinador de l’activitat, l’objectiu no era que els joves fessin un reportatge denúncia ni reflectissin una idea concreta de les Corts, sinó que volien aconseguir trobar una mirada pròpia sobre el barri.

Bona part de les fotografies transmeten una idea de barri tranquil i residencial, que es correspon amb la concepció que en general es té . També hi ha participants, però, que han volgut destacar, precisament, la part més associativa i social del barri, retratant correfocs i trobades veïnals. El projecte ja s’havia desenvolupat al barri del Besòs, un espai molt diferent a les Corts.

A  l’exposició  les fotografies dels joves comparteixen espai amb reflexions escrites per ells mateixos i està organitzada en cercles per deixar clar l’aprenentatge en dues direccions, entre els nois del Casal de Joves i els membres del col·lectiu SomAtents.

SomAtents és un col·lectiu de periodisme social, en marxa des del 2012,  que treballa per acostar la feina interpretativa i crítica del periodista a la ciutadania a través de diferents projectes.