Ja es pot veure la façana restaurada d’una de les cases Cerdà, a la cruïlla de Consell de Cent amb Llúria. La decoració original la van fer l’any 1863 els pintors Trieste Antonio Pascutti i Achille Battistuzzi. La restauració l’ha duta a terme Elena Moral i Cristina Macho i l’ha supervisada Patrimoni i Paisatge Urbà.

Els dibuixos dels pisos superiors estan fets amb la tècnica del trompe-l’oeil, que simula escultures i decorats de pedra. És una il·lusió òptica que aconsegueix que la pintura sigui més realista. Segons Ester Barón, historiadora de l’art, aquest és un dels atractius de la restauració: “Ara es pot veure aquesta tècnica, que va ser molt difosa durant el segle XIX a Itàlia i que aquests pintors van portar a Barcelona.”

Barón explica que algunes de les persones que hi ha dibuixades són éssers mitològics “com la figura de la deessa Juno, esposa de Júpiter, acompanyada per un paó que fa referència a la fecunditat i la maternitat”. També hi ha elements que simbolitzen atributs, com el corn que representa l’abundància o una dona que subjecta un mirall, que és la prudència.

Encara queda pendent restaurar la planta baixa, destinada a la zona de botigues.

La història de les cases Cerdà

Les cases Cerdà són rellevants per a la història del barri i per a l’urbanisme de la ciutat, perquè són els primers habitatges plurifamiliars que es van construir a la Dreta de l’Eixample i les primeres també a seguir les directrius del Pla Cerdà. Es van declarar bé cultural d’interès nacional. A més, Josep Cerdà va voler decorar les façanes per fer-les més atractives, ja que les quatre cases Cerdà es van aixecar entre camps.