En el cas dels equipaments es farà un planejament sobre els actuals i els possibles futurs. Es traçarà una mena de passatge dels equipaments que enllaçaria el casal de barri, el centre obert, el Centre de Dia Pi i Molist i el casal de gent gran. La reforma de la via pública convertirà Can Peguera en un barri de vianants. La idea és que, excepte mitja dotzena de carrers estratègics, a la resta de vies del barri no es pugui aparcar i tan sols s’hi pugui accedir momentàniament en cotxe per descarregar. Un altre canvi urbanístic cabdal serà l’eliminació d’obstacles a les voreres, com els pals antics de la llum o arbres que a hores d’ara envaeixen el clavegueram i fins i tot les canonades de les cases.

El Patronat de l’Habitatge serà qui afrontarà les rehabilitacions dels habitatges. “Les cases van ser construïdes l’any 29 amb la idea que fossin de curta durada i ara volem pensar com volem que sigui el barri en els propers 90 anys – explica Pep Ortiz, de l’AV Can Peguera-. Van ser fetes gairebé de cartó pedra. Els envans entre casa i casa són de cinc centímetres, no tenen aïllament sonor, ni aïllament tèrmic. Les teulades originals són de fusta de fa gairebé 100 anys. I els fonaments no es van fer com calia en un terreny ple d’aigües freàtiques. Les cases tenen humitats a dalt i a baix.

La rehabilitació de les més de 500 cases començarà amb el diagnòstic i els veïns esperen que les obres comencin abans d’acabar el mandat i si no, almenys que el projecte de rehabilitació integral, el pla de futur, pugui quedar signat i protegit. “Volem que, si no dona temps en aquesta legislatura, govern següent govern, sigui qui sigui, no vulgui tornar a negociar-ho, que ja estigui definit”, afirma Pepe Ortiz. La rehabilitació de les cases serà integral i afectarà teulada, terra, parets i clavegueram, així que s’està estudiant que mentre durin les obres, els veïns visquin en pisos pont dins el mateix barri.