La Biblioteca Nou Barris va revitalitzar una part de les restes de l’antic Institut Mental, i es va convertir en un gran pulmó cultural al centre del districte. “Va ser un augment continu d’usuaris durant els primers 10 anys –explica Emilia Sánchez, directora de la biblioteca-. En aquell moment les biblioteques que hi havia eren petites, de barri. Després es van començar a obrir més biblioteques, i els usuaris es van distribuir”. Actualment passen uns 22.000 usuaris per la Biblioteca Nou Barris i la llista de serveis i activitats s’ha expandit moltíssim. Entre les activitats en destaquen els diversos tallers i els quatre clubs de lectura, als quals ara, aprofitant l’aniversari, se n’afegirà un de nou, un club de lectura adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual. “Vam fer una prova pilot el mes de maig i vam decidir posar en marxa un club de lectura inclusiu ara al novembre, amb usuaris dels centres d’educació especial TEB Verdun, Barcanova i Can Carreres, tot i que també estarà obert a qualsevol persona amb discapacitat intel·lectual”.

També han previst altres activitats, com ara la presentació del llibre ‘Sitjana’, de l’autor noubarrienc Andrés Martínez; taules rodones sobre temes com ara la immigració o la mort; un club de lectura dedicat al món transgènere, i dues exposicions: una que recull en imatges els 20 anys de la biblioteca i una altra de les aquarel·les que la il·lustradora Marta Gustems, usuària de la biblioteca, va fer servir per il·lustrar el llibre ‘Historia de un perro llamado Leal’.

15 anys d’especialització en circ

Una de les peculiaritats de la Biblioteca Nou Barris és el seu fons documental relacionat amb el circ. L’any 2002 va estrenar la secció amb uns quants llibres, pel·lícules i discos. Ara, després de 15 anys i donacions molt importants com la del crític Jordi Elies, el fons ha arribat a uns 2.500 documents. “Una part del fons està digitalitzat i és accessible per internet –afirma Emilia Sánchez-. És consultat per gent a qui agrada aquest món, però també per investigadors i estudiants d’aquí i d’arreu que estan fent articles, treballs o fins i tot tesis doctorals”.

Aquesta especialització no és casual, ja que a Nou Barris es va crear la primera escola de circ i l’Ateneu Popular 9 Barris és capdavanter en circ social. Són molts els espectacles circenses que s’han fet i es fan a la biblioteca dins el programa d’activitats o de la festa major del districte. El circ impregna molts dels racons de la biblioteca, sobretot la secció infantil. Ara, coincidint amb l’aniversari, es plantegen una renovació o rehabilitació.