És la primera vegada que entren a la que serà la nova biblioteca del districte, la Montserrat Abelló. Fins als anys 80, l'edifici va acollir la fàbrica de cintes de seda Benet Campabadal i molts dels veïns que la visiten, només l'havien vista per fora. Consol Collado, veïna “M'ha impactat molt perquè està preciós. La meva mare havia treballat aquí, vivim aquí al costat al carrer de Vallespir, de tota la vida. Era una fàbrica que més que treballadores, era com una familia, ell tenia un tracte amb elles que era molt proper.” Núria Haba, veïna “M'ha impactat, a l'entrat m'ha impactat, he tingut molt bona impressió. I suposo que quan estigui acabat encara farà més goig.” La biblioteca tindrà més de 3.000 metres quadrats, distribuïts en tres plantes. Serà, doncs, la tercera més gran de Barcelona i, a més, compartirà espai amb l'Ateneu de Fabricació de les Corts. Això els permetrà fer activitats conjuntes, perquè, precisament, la biblioteca estarà especialitzada en cultura “maker” o cultura del “fes-t-'ho tu mateix” i en inclusió. Neus Montserrat, directora Biblioteca Montserrat Abelló “La biblioteca no sigui un centre només d'estudi i de silenci, si no que sigui un espai de convivència. El que no volem és que els mobles, les prestatgeries, siguin mobibles, siguin flexibles. Volem que realment es vegi la biblioteca com un espai de convivència.” De moment ja està definida l'estructura i s'hi estan col·locant els mobles. Segons les últimes previsions, la biblioteca estarà llesta el mes de gener, després d'encadenar retards per problemes arquitectònics.

Els veïns de les Corts han tingut l’oportunitat de visitar les obres de la futura biblioteca del districte, la Montserrat Abelló, que obrirà les portes -segons les previsions- el proper mes de gener. Quan estigui llesta, es convertirà en la tercera biblioteca més gran de Barcelona i està pensada per ser un equipament dinàmic, on a banda de consultar llibres i estudiar es pugui fer activitats de tot tipus. En aquest sentit, segons la directora del futur centre, Neus Montserrat, “tindrà un paper molt important l’Ateneu de Fabricació de les Corts”, amb el qual compartiran espai i amb què tenen previst organitzar activitats. Precisament, la biblioteca està especialitzada en la cultura del “fes-t’ho tu mateix” i la inclusió.

Mobiliari que es pugui moure

La biblioteca estarà dividida en tres plantes i acollirà el fons documental que fins a l’estiu era a la Biblioteca Can Rosés. Tindrà més de 45.000 documents, una zona per a joves i una altra per a infants. A més, hi haurà tres espais de cotreball, una zona multimèdia amb portàtils, una sala d’actes i dos espais de suport. A més, es vol dedicar una zona a la recuperació de la memòria històrica. Per la directora del centre és important que part del mobiliari es pugui moure i sigui flexible a les diferents activitats que es faci. Des del punt de vista arquitectònic, s’hi han col·locat grans finestrals que facin possible que des de fora es pugui veure l’activitat que s’hi fa dins.

Antiga fàbrica de cintes de seda

La biblioteca s’ha construït a l’antiga Fàbrica Benet Campabadal de fils de seda, que va estar activa fins als anys 80 del segle XX. Després es va convertir en la seu de la Fundació Centre del Vidre, fins que van començar les obres de la nova biblioteca el 2014. El projecte ha anat amb retard ja que l’antic edifici s’havia construït en diferents fases i durant les obres van sorgir inconvenients.

La biblioteca durà el nom de Montserrat Abelló, poetessa i traductora catalana, a proposta de la Taula de Dones de les Corts , que va presentar aquesta opció en el procés participatiu per triar el nom de l’equipament.