El programari va ser molt premiat a la darrera fira d’Exporecerca Jove, impulsada per Magma. És per això que van poder participar en la fira Intel ISEF (International Science and Engeneering Fair) que s’ha celebrat fa uns dies a Pittsburg. Es tracta de la fira internacional de ciència i enginyeria per a estudiants preuniversitaris més gran del món amb 2.000 participants de 75 països. De l’estat espanyol només hi van participar ells dos i un altre català, el Joel Romero, que no va ser guardonat.

Un “software” doblement premiat

AstroSpotter ha estat premiat per partida doble. Ha rebut el 3r premi de la categoria Systems Software de la Intel ISEF i també el 2n premi especial de la NASA. L’Ignasi Segura explica que als Estats Units van tenir l’oportunitat de parlar durant una hora amb persones de la NASA i d’explicar-los el seu projecte. Diu que “estaven molt interessats i això va ser al·lucinant”.

En què consisteix l’AstroSpotter ?

El programari que han desenvolupat el Javier López-Contreras i l’Ignasi Segura està basat en un algoritme que permet automatitzar la cerca d’asteroides . Diuen que actualment, al marge de la NASA, que té un sistema propi blindat, els asteroides es busquen de manera manual. Per aquest motiu van creure la necessitat de crear un sistema perquè aquesta feina la fes un ordinador. Per als nois el més rellevant és que es tracta d’un “software” gratuït i de codi obert. Ara es pot trobar a la web GitHub i qualsevol usuari pot fer-hi aportacions. Per als nois el següent pas seria posar a prova el programari a l’Observatori del Teide de l’Institut d’Astrofísica de Canàries. El Javier López-Contreras explica: “Si nosaltres aconseguim anar a l’IAC podrem fer-ho. Podrem ser el telescopi, ser el processament i enviar-ho a la base de dades. Ja és tot el trajecte, que és el nostre objectiu final.”

Vocacions de futur

Tots dos asseguren que volen aprofundir els coneixements en el camp de les matemàtiques. L’Ignasi Segura segueix els passos del Javier López-Contreras,  al marge d’estar seleccionat pel programa Joves i ciència, de la Fundació Catalunya-La Pedrera, també ha obtingut una beca CiMs+CELLEX per fer el batxillerat a l’Aula Escola Europea. De la seva banda, el Javier somia a poder fer matemàtiques i informàtica alhora a la UPC. Ja s’ha presentat al CFIS, on ha fet els exàmens d’accés.