L’Associació de Veïns de Sant Antoni es va poder oficialitzar el 1968, ara fa 50 anys, però  ja havia començat a organitzar-se durant el franquisme. Llavors, les necessitats eren de drets civils i solidaritat. Amb l’arribada de la democràcia, el repte va ser aconseguir equipaments i serveis. Ara, l’entitat afronta el repte de la gentrificació i la crisi econòmica. Les eines per a questa nova etapa són les lleis i crear una xarxa social extensa i forta. Els joves de l’Esplai, el Grup de Joves o els Diables s’hi estan implicant de valent.

Els joves són un dels motors de la nova època de l’Associació de Veïns de Sant Antoni. A punt de fer 50 anys, l’entitat afronta reptes nous. Pel Sergi Ventura, de la comissió dels 50 anys, el barri està molt viu, potser més que mai, i la inauguració del Mercat de Sant Antoni serà un canvi important. 

Des del 1968, la zona i tota la ciutat han canviat molt. A l’associació creuen que el repte principal és ara estar cohesionats per afrontar els problemes actuals. El president de l’associació de veïns, Pep Sala, assegura que sent una col·lectivitat relativament petita, d’unes 40.000 persones, el que necessiten és fer xarxa i ajudar-se els uns als altres per fer front a les retallades i a la pèrdua de drets.

Actes festius i reivindicatius

La celebració dels 50 anys, que culminarà el novembre, és un “in crescendo” d’actes festius i reivindicatius que volen aplegar tothom. L’Helena Martínez, de la comissió organitzadora, en destaca un, la del 9 de juny, que serà com una festa major concentrada en un dia i on intentaran que hi participin totes les entitats del barri.

L’objectiu és celebrar l’aniversari i fer créixer l’entitat per afrontar millor el repte del mercat i la transformació del barri, afectat greument, asseguren, pels efectes de la gentrificació.