Tres joves del Raval han dissenyat una aplicació per a telèfon mòbil que, concebuda com un joc de preguntes i respostes, explica l’ordenança del civisme de Barcelona. Amb aquesta app participen en el Technovation Challenge, un concurs internacional que vol incentivar i despertar vocacions tecnològiques entre les noies. L’aplicació és pionera i les creadores asseguren que es podrien fer aplicacions com aquesta per a altres ciutats només adaptant-les a la normativa local.

La Kavita, l’Ekta i l’Ayisa es troben cada dia situacions -escombraries fora dels contenidors, brutícia al carrer…- que posen de manifest que l’ordenança del civisme de Barcelona no es respecta. Kavita Kaur, de 15 anys i estudiant de segon d’ESO, explica “que pels carrers del Raval hi ha molta brutícia, la gent no respecta els llocs per on passem tots i tira les escombraries on vol“. El mateix sent la seva germana Ekta, que amb 12 anys creu “que hi ha molta brutícia. Hauríem de respectar més tots els carrers i ajudar a mantenir-los nets“.

L’ordenança del civisme, al mòbil

Solucionar aquestes situacions ha portat les joves a crear una aplicació per a telefòn móbil. Anomenada Heart of City, l’aplicació permet explicar i donar a conèixer l’ordenança del civisme a través d’un joc. Ayisa Saghir, de 14 anys, ens explica que l’app funciona com un joc: “Hi ha preguntes i et donem quatre opcions, de les quals només una és la correcta. Quan esculls una t’indica si l’has encertat o no”.

El projecte s’ha desenvolupat a l’entitat Colectic, de la qual són usuàries les joves. S’ha creat, tal com explica Anna Sànchez, cooperativista de l’entitat, “per participar en el Technovation Challenge, un concurs internacional destinat a despertar vocacions tecnològiques entre les noies. D’aquesta manera també treballar coses com l’autoestima, com que elles poden fer-ho, que és una cosa que al principi no es creuen”.

L’aplicació Heart of City es presentarà demà davant d’un jurat que decidirà si passa a la fase següent, d’àmbit internacional.