El Liceu, el MACBA i la Filmoteca són alguns dels grans equipaments culturals que hi ha al Raval. Molts eren poc coneguts per les escoles i instituts del barri. Per acostar aquests dos mons, la Fundació Tot Raval va engegar el projecte Apadrina el teu equipament. Amb aquesta iniciativa escoles i instituts del Raval treballen projectes que formen part del seu currículum escolar amb la col·laboració dels equipaments culturals.

Amb Apadrina el teu equipament escoles i instituts del Raval treballen projectes que formen part del seu currículum escolar amb la col·laboració dels equipaments culturals. Des de fa tres anys aquest projecte ha incorporat el col·lectiu de gent gran. Així, estudiants que es volen dedicar a atendre persones en situació de dependència tenen la possibilitat d’estar en contacte amb aquest col·lectiu.

L’Alba Expósito i l’Andrea Rodríguez estudien el cicle de grau mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència a l’Institut Miquel Tarradell, al Raval. En el marc d’Apadrina el teu equipament han organitzat una visita guiada a la Filmoteca per a  veïns d’edat avançada del barri que viuen als pisos tutelats del carrer de la Reina Amàlia.

L’Alba recorda que la visita l’han preparat després de mesos de feina. “Hem fet entrevistes amb la gent de la Filmoteca i també ens hem reunit amb les persones que habitualment atenen aquestes persones als habitatges.”  L’Andrea té clar que en un futur s’hi vol dedicar professionalment a l’atenció de persones grans i aquesta experiència “m’ha fet conèixer de prop què necessiten, què els agrada i com tractar-los perquè se sentin bé.”

La visita feta a la Filmoteca ha estat tot un descobriment per a molts d’aquests visitants. És el cas de la Míriam Raquel Zendrón. “No la coneixia, només per fora. I les noies ho han explicat molt bé.”

Apadrina suma propòsits als objectius inicials

Al marge d’apropar els equipaments del Raval als veïns, en aquest cas concret les estudiants també han pogut posar en pràctica les nocions que han treballat a classe. Això, segons l’Anna Rami, coordinadora d’Apadrina el teu equipament, “és un afegit als propòsits inicials de l’Apadrina. Aquí tenim una experiència d’aprenentatge-servei que s’ha sumat al que era el projecte inicial de l’Apadrina.”

Aquesta iniciativa de la Fundació Tot Raval va néixer fa quatre anys amb l’objectiu d’apropar els grans equipaments culturals a les escoles i instituts del barri.