Francesc Pujols (poeta, crític d’art, escriptor i filòsof, entre d’altres), José Pérez Ocaña (pintor naïf, anarquista i activista LGTBI) i Lluís Llach (músic, cantautor, escriptor i polític) van viure al mateix pis al número 10 de la plaça Reial, al barri Gòtic. És clar que no ho van fer al mateix temps. El pas d’aquests tres personatges destacats de la cultura i el pensament per aquest habitatge es recull ara en una mostra organitzada per la Fundació Setba, que d’aquesta manera commemora els 10 anys de vida.

En un pis ubicat al número 10 de la plaça Reial, al barri Gòtic, van viure en diferents èpoques Francesc Pujols, José Pérez Ocaña i Lluís Llach. Des de fa una dècada és la seu de la Fundació Setba. Per celebrar l’aniversari, l’entitat ha organitzat “El 10 de la Reial”, una exposició formada per fotografies, objectes personals i creacions dels personatges que hi van viure, com per exemple la disfressa de Sol que Ocaña vestia quan va morir.

La directora de la fundació, Cristina Sampere, explica que aquest pis “era l’espai que Ocaña volia perquè tenia set balcons i ell el que volia era intervenir a la plaça posant les seves marededéus, els seus mantons, i sempre deia que fins i tot el dia de Reis voldria llançar els caramels als nens des dels balcons”.

Ocaña, tal com recorda la Cristina, no hi va tenir temps de viure una diada de Reis ja que abans de fer un any de mudar-s’hi va morir. Més temps, 16 anys, va estar-hi Lluís Llach, que “va fer la gran reforma” de l’espai i el va deixar “tal com es veu avui dia, amb aquests espais més amplis, amb els colors de les parets, que són també l’elecció de Lluís Llach i que la Fundació Setba ha respectat”, explica la directora de la fundació.

L’exposició també mostra l’empremta que hi va deixar el filòsof Francesc Pujols, que va néixer al pis el 1882 tot i que en va marxar aviat. La mostra es pot veure fins al 24 de febrer.