Alejandro Valverde va protagonitzar l’última imatge de la Volta Ciclista. El murcià es va vestir de verd-i-blanc a Barcelona i voldrà repetir victòria a la general. La gran absència serà la de Chris Froome però el cartell serà d’autèntic luxe. Marc Soler va ser tercer l’any passat i ara es plantarà a la prova com una clara aposta a la general.

El colombià Nairo Quintana és garantia de combativitat. L’escalador de Movistar es va imposar a l’edició del 2016 i té opcions de repetir. L’italià Fabio Aru es presenta com un dels favorits a tenir en compte. La victòria a la Vuelta de 2015 ja queda massa lluny per un atleta amb ganes de donar guerra. Els germans Yates seran l’aposta britànica. Simon Yates va guanyar la general de joves a l’últim Tour i el seu germà Adam va quedar-se a les portes del podi a la ronda francesa de 2016.

La veterania del nord-americà Tejay Van Garderen també pot ser decisiva a la Volta. El ciclista de BMC vol millorar el tercer lloc aconseguit l’any 2014. Un altre habitual a la zona alta és Thibaut Pinot. El de Française de Jeux vol agafar el relleu de Laurent Jalabert, l’últim francès que es va coronar a la volta l’any 1995. Noms que consoliden la Volta com una de les proves més destacades del calendari internacional.

La història de la Volta

Alejandro Valverde va ser l’últim ciclista que es va vestir amb el mallot verd-i-blanc que l’acredita com a guanyador de la Volta Ciclista a Catalunya. Una prova que es va celebrar per primera vegada l’any 1911 i que va trobar el seu gran ídol durant els anys 30. Mariano Cañardo és encara el ciclista que més vegades ha guanyat la Volta. Des del 1928 fins al 1939 va aconseguir ser primer set vegades. El català d’Olite també va brillar al Tour de França, amb un sisè lloc l’any 36 i una victòria d’etapa l’any 37.

Les estrelles de la ronda francesa també han tastat l’asfalt català. El francès Jacques Anquetil es va imposar en la Volta del 1967. Un any més tard l’honor va recaure en el belga Eddy Merckx. Els grans noms sovintejaven i l’any 1971 va ser un altre il·lustre l’encarregat de guanyar la Volta. Luis Ocaña va vestir-se de verd-i-blanc.

Els anys 90 ens van regalar l’oportunitat de veure una llegenda en acció. Miguel Indurain va imposar-se en les edicions del 88, 91 i 92. En els anys recents la Volta s’ha hagut de reinventar. Purito Rodríguez va acabar primer en les edicions del 2010 i 2014. I ara la prova catalana torna a ser una cursa de referència.