tortell reis

El tortell de Reis és un dels protagonistes del dia de Reis. Cada 6 de gener presideix la taula i són les postres per excel·lència. Però què en saps d’aquesta tradició?

El tortell de Reis: què és?

Es tracta d’un pastís de la cuina catalana fet amb pasta de brioix, farcit de massapà i amb fruita confitada a sobre. Té forma de cercle. Són les postres de cada 6 de gener, dia de Reis. A l’interior hi té amagades una fava i la figureta d’un rei. Segons la tradició, qui trobi la fava haurà de pagar el tortell, mentre que qui trobi la figura reial serà coronat.

La recepta del tortell de Reis: tots els ingredients

El més tradicional és el que es fa amb massa de brioix (feta amb farina, ous, sucre i llimona) i es farceix de massapà. A sobre hi porta, generalment, fruites confitades com ara cireres, meló o síndria i taronja. Són fruites de colors vius que simbolitzen les pedres precioses que es troben a les corones reials. La recepta, però, ha evolucionat amb els anys i a les pastisseries també se’n troben d’altres gustos com ara nata, crema o xocolata.

D’on ve la tradició del tortell de Reis?

Té origen en la tradició romana pagana i es remunta al segle II aC. Es preparava durant les saturnals, un període festiu del solstici d’hivern que celebrava la finalització dels treballs del camp. Es preparava un tortell rodó amb carabassa, mel, fruita seca, dàtils i figues en honor al déu de l’agricultura, Saturn.

Un segle més tard s’hi introduiria la fava per simbolitzar la fertilitat i l’abundància. Qui la trobés, rebria prosperitat durant l’any següent. La figura del rei no va arribar fins diversos segles més tard. Deriva de la tradició francesa, en què un cuiner va canviar la fava per una moneda d’or per acontentar el rei Lluís XV.

On se celebra?

La tradició de menjar el tortell de Reis se celebra tant a Catalunya com a la resta d’Espanya, on es coneix amb el nom de “roscón de Reyes”. D’aquí, la tradició va traslladar-se a alguns països de l’Amèrica llatina com ara Mèxic o l’Equador. També va arrelar a França, on se l’anomena “galette des Rois”. A Portugal hi ha un pastís molt similar, conegut com a “bolo de Rei”.